miercuri, 22 mai, 2024
Home Actualitate Dorada de… Marea Neagră

Dorada de… Marea Neagră

de Redacția Dotto

Românii ar putea mânca în curând dorada de Marea Neagră. Specialiștii de la Institutul de Cercetări Marine din Constanța încearcă aclimatizarea speciei şi la noi.

Deocamdată, puieții cresc în bazinele institutului, dar, dacă totul merge bine, în câţiva ani restaurantele de pe litoral ar putea avea în meniu și doradă românească. Are o carne albă și foarte puține oase, de aceea este printre sortimentele preferate comandate de turiști în cherhanalele de la mare.

Cei 200 de puieți, aduși la Constanța din Italia, au deja două luni de când și-au mutat casa în bazinele Institutului de Cercetări Marine din Constanța. S-au adaptat perfect condițiilor din Marea Neagră, iar specialiștii au speranțe că în curând, peștii vor putea fi crescuți și în ferme piscicole direct în mare.

Salinitatea Mării Negre este mult mai mică decât cea din Marea mediterană așa că pentru început, cercetătorii au recreat exemplarelor de doradă condițiile din Mediterana folosind sare specială pentru astfel de experimente. Treptat, apa cu sare a fost înlocuită cu apă de Marea Neagră, iar aclimatizarea a reușit.

În aceste condiții, în maximum câțiva ani, dorada românească ar putea înlocui în resturante dorada de import.

Turiștii recunosc că manâncă des doradă, dar în vacanță preferă peștele de Marea Neagră.

Există potential și atâta timp cât noi cumpărăm doradă din Turcia și Grecia, e posibil să cumpărăm și din România la prețuri mult mai mici. Dorada nu rezistă însă în Marea Neagră la temperaturile din sezonul rece, așa că nu ar putea fi crescută în ferme piscicole decât în timpul verii.

S-ar putea să îți placă

Despre DOTTO TV

DOTTO TV este sursa dvs. de știri și analize video concise și imparțiale. La DOTTO TV vom extrage esențialul și vom comprima informația corectă, prompt, rapid și cu sens. Știrile despre cele mai importante evenimente de peste zi vor fi abordate din toate unghiurile și privite din persectiva impactului asupra oamenilor.

@2024 – Toate drepturile rezervate. Site realizat de Sanselo

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Mai mult