vineri, 21 iunie, 2024
Home Actualitate Eclipsă de soare vizibilă din România

Eclipsă de soare vizibilă din România

de Andreea Bălan

O eclipsă parţială de Soare va fi vizibilă din România, astăzi. Va începe la ora 12:28 și va dura aproape 2 ore și jumătate, iar soarele va fi acoperit în proporție de aproximativ 40%.

Cei care vor să urmărească eclipsa cu ajutorul unui telescop sunt așteptați la Planetariul Constanța, care organizează un eveniment special cu această ocazie.

„Important este să nu ne privim soarele în această perioadă cu ochiul liber. Este foarte dăunător, trebuie să ne uităm doar cu ochelari speciali pentru eclipsă sau prin instrumentele astronomice, care sunt prevăzute cu filtre. Suntem pregătiți cu instrumentele speciale luate prin proiectul „Fereastră comună deschisă spre misterul universului“ și s-au achiziționat 2 telescoape. Avem un filtru special cu care putem privi și prin soare și mai avem o lunetă, din patrimoniul instituției, vom proiecta soarele pe ecran și va fi vizibilă de cât mai mulți vizitatori“, a declarat muzeograful Constanța Diamandi. 

Cei care vor să vadă eclipsa de soare la Planetariu vor trebui să achite un tarif de 3 lei.

Potrivit informaţiilor transmise de reprezentanţii Planetariului, eclipsa va avea o acoperire a soarelui de aproximativ 42%, ceea ce nu este deloc puțin. „În afară de cei doi aștri, Luna și Soarele, care se află în zona semnului zodiacal al Fecioarei, vom avea prezent pe cer și Venusul. Vom avea trei corpuri cerești, foarte apropiate unul de altul, ceea ce face și mai interesantă vizionarea lor. Nu departe, tot în zona semnului zodiacal Fecioară vom observa și planeta Mercur. Recomandăm folosirea ochelarilor de protecție cu plăcuțe asemănătoare ochelarilor de sudură sau a ochelarilor de eclipsă care se găsesc în comerț. Următoarea eclipsă de Soare vizibilă din România va avea loc pe 29 martie 2025 şi va putea fi observată doar în zona vestică şi nordică a României, magnitudinea fiind foarte mică, de 0,04“, se arată în informarea postată pe pagina de facebook a Planetariului.

Cum pot observa eclipsa

Eclipsa poate fi observată fără instrumente astronomice. Puteți privi spre Soare, în siguranță, folosind un filtru de sudură verde, foarte închis la culoare. Cel mai bun filtrul este Mylar, ce poate fi găsit de la magazinele specializate de astronomie.

Se pot folosi și ochelari de eclipsă, dar nu ochelari de Soare.

Ce este o eclipsa de soare

O eclipsă de Soare are loc atunci când Luna trece între Pământ și Soare, obturând astfel, total sau parțial, imaginea Soarelui pentru un privitor de pe Pământ.

Locuitorii sunt avertizați să nu privească direct spre Soare, la acel moment, ci să folosească filtre speciale / ochelari de eclipsă.

Avertizările specialiștilor: expunerea ochilor fără protecție în timpul unei eclipse solare poate determina afectarea celulelor fotosenzitive la nivelul retinei. Se poate ajunge la orbire, din cauza arsurilor retiniene.

Eclipsa din 25 octombrie 2022, a 16-a eclipsă de Soare, va fi vizibilă din Europa (cu excepția Peninsulei Iberice), Urali și Siberia de Vest, Orientul Mijlociu, Asia de Vest și din nord-estul Africii. Faza maximă a eclipsei parțiale va fi înregistrată în Câmpia Siberiei de Vest din Rusia, lângă Nijnevartovsk.

Este a doua eclipsă de Soare din acest an, însă prima (din 30 aprilie) nu a putut fi observată din România (doar din Pacific și America de Sud).

Următoarea eclipsă de Soare va fi în 20 aprilie 2023 (hibridă, va începe ca inelară și apoi totală; nu va putea fi observată din România/Europa).

S-ar putea să îți placă

Despre DOTTO TV

DOTTO TV este sursa dvs. de știri și analize video concise și imparțiale. La DOTTO TV vom extrage esențialul și vom comprima informația corectă, prompt, rapid și cu sens. Știrile despre cele mai importante evenimente de peste zi vor fi abordate din toate unghiurile și privite din persectiva impactului asupra oamenilor.

@2024 – Toate drepturile rezervate. Site realizat de Sanselo

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Mai mult