Efectele furtunii pe litoral. Cantități uriașe de nisip au ajuns pe faleză

Furtuna de aseară a umplut aleile din Mamaia de dune de nisip. Cele mai afectate porțiuni sunt în dreptul plajelor care nu au încă instalați parapeți de protecție. Vântul a ridicat cantități uriașe de nisip de pe plaje și le-a adus pe faleză.

Administrația Bazinală de Apă „Dobrogea Litoral” începe pregătirea plajelor pentru sezonul de iarnă. Se montează garduri de protecție împotriva eroziunii eoliene și protejarea depozitelor de nisip ale plajei emerse. Muncitorii trebuie să adune și nisipul lăsat de furtuna din weekend pe promenada stațiunilor de pe litoral.

Vântul puternic din ultimele zile, de pe litoral, a spulberat nisipul plajei și l-a depozitat pe promenadă, acoperind trotuarele pe porțiuni uriașe. Furtuna a fost puternică duminică după-amiază, iar turiștii și localnicii ieșiți la plimbare prin Mamaia au avut parte de imagini rare.

„A-nceput așa, cam dintr-o dată, undeva pe la ora 4-5, cam așa. Nisipul a-nceput să se ridice, se vedea și către hotel”, povestește un turist din Mamaia.

Fenomenul este mai rar întâlnit la o asemenea amploare, spun specialiștii.

 „Este vorba de un sediment diferit, nu mai este doar aluvionar și doar scoici, ci este și o mare fracție lutoasă care vine din sursa plajei submerse folosită pentru extinderea plajelor. Deci avem și lut” explică Adrian Bîlbă, doctor în științe.

În fiecare an, în luna octombrie, Apele Române încep acțiunea de protecție a plajelor cu parapeți, care vor fi amplasați pe întreaga lungime a plajelor.

„Am plantat în jur de 1,5 km gard de stuf astfel încât energia eoliană să nu transporte nisipul pe aleile din stațiuni. Facem Mamaia prima dată, o să-ncepem și-n Eforie, astfel încât pînă la  finele lunii octombrie să finalizăm toate stațiunile” ne-a declarat Hristu Uzun, director Apele Române-Dobrogea Litoral.

Panourile se vor monta pe o lungime de 7.700 metri, din care 5.500 în stațiunea Mamaia, 700 în Eforie Nord, 400 pe cordonul Eforie Nord – Eforie Sud, 400 de metri în Costinești și 700 în Neptun și Jupiter.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

LNBF: CSM Constanța șase victorii din șase partide!

Într-un duel intens din Liga Națională de Baschet Feminin, echipele CS Rapid și CSM Consta…