Efectele inflației: Fenomenul tinerilor care locuiesc cu părinții se va adânci, din cauza creșterii costului vieții

Fenomenul celor care locuiesc cu părinții se va adânci, din cauza creșterii costului vieții, ceea ce are efecte negative asupra dezvoltării acestora, a declarat Valentina Ciobanu, director de politici publice la Consiliul Tineretului din România, într-o dezbatere organizată de G4Media/ENTR despre efectele inflației asupra tinerilor.

„Cu siguranță se va amplifica și mai tare fenomenul tinerilor care locuiesc cu părinții, pentru că având în vedere acele costuri esențiale – pentru hrană, pentru transport etc. – tinerii preferă să economisească de acolo de unde pot, dacă pot rămâne în zona în care locuiesc cu părinții și nu sunt nevoiți să se mute în alt oraș pentru serviciu”, a afirmat Valentina Ciobanu.

Aceasta a explicat că tinerii vor alege să nu mai plătească chirie sau ipotecă, pentru că în general ei lucrează pe salarii modeste, fiind dificil să concurezi pe piața muncii când nu ai experiență.

Tinerii vor alege să economisească de unde pot și de unde pot pentru mulți tineri este locuința, a subliniat aceasta.

Efectele inflației: Fenomenul tinerilor care locuiesc cu părinții se va adânci, din cauza creșterii costului vieții
sursa: Eurostat

Valentina Ciobanu a precizat însă că pentru dezvoltarea tinerilor nu este benefic să locuiască cu părinții, deoarece devin mai greu independenți, iar printre altele vor fi mai ezitanți inclusiv să-și formeze o familie.

Nici locuirea la cămin, în timpul studiilor, nu este o soluție optimă, pentru că în multe dintre acestea sunt „condiții insalubre, nu sunt nici pe departe decente”, plus că nu ai intimitate.

„Nici locuirea la cămin, nici cu părinții nu sunt opțiuni bune pentru tineri, însă, din păcate, acestea vor fi alese acum din ce în ce mai mult, având în vedere creșterea prețurilor”, a apreciat Valentina Ciobanu.

Conform celor mai recente statistici realizate de Eurostat, cu date agregate în august 2022, în Europa s-a înregistrat în perioada pandemiei de COVID o creștere a vârstei medii la care tinerii părăsesc casa părintească.

România se află pe locul 11 din cele 27 de țări membre UE în privința vârstei la care tinerii „își iau zborul”, în jur de 28 de ani. La nivel european, aceasta se situează sub pragul de 27 de ani. Suedezii pleacă cel mai devreme din locuința părinților – la 19 ani, iar portughezii cel mai târziu – la peste 33 de ani.

România înregistrează cea mai mare diferență în această privință între femei și bărbați: dacă tinerele nu mai locuiesc cu părinții la puțin după 25 de ani, tinerii rămân în casa părintească până după 30 de ani. În nicio altă țară din UE nu se mai observă o astfel de mare diferență.

Sursă: g4media.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Autobuze electrice, pe străzile Constanței

După o săptămână de teste, din acest weekend, constănțenii se pot plimba cu autobuzele ele…