Eforie: Corabia misterioasă, descoperită în timpul lucrărilor de înnisipare, vede lumina zilei

Corabia misterioasă care a ținut pe loc lărgirea plajelor de la Eforie, a văzut în sfârșit lumina zilei. O echipă de arheologi români a început decopertarea plajei și lucrează la dezgroparea misterioasei nave. Aceasta a fost găsită în urmă cu doi ani în timpul lucrărilor de extindere a plajelor. Specialiștii au estimat că s-a scufundat aproape de țărm, exact în zona unde nisipul noii plaje urma să ia locul mării. Pentru ca epava să nu fie distrusă s-a luat o decizie în premieră pentru țara noastră. Scoaterea epavei la suprafață și analizarea ei la țărm. Asta și pentru că România nu are scafandrii arheologi autorizați.

Cercetarea corabiei scufundate pe fundul Marii Negre este făcută de specialiștii Institutului Național de Patrimoniu. Din primele observații, corabia are aproximativ 200 de ani vechime, 20 de metri lungime și patru metri lățime. De unde este și cum a ajuns să se scufunde în dreptul stațiunii Eforie, nimeni nu știe însă.

Descoperirea corabiei pe fundul marii a întârziat mult lucrările de înnisipare, iar costurile au fost uriașe pentru firma care lărgește plajele. Vorbim aici nu doar de salariile plătite muncitorilor angrenați în operațiune, ci și de lucrările suplimentare cerute de Ministerul Culturii.

După ce va fi studiată de arheologi, corabia va fi astupată cu nisip, la loc. Nu poate fi extrasă și expusă într-un muzeu din cauza stării avansate de degradare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Semafoarele de la Far, din nou funcționale

Lucrările la sistemul de semaforizare din intersecția bulevardului 1 Mai cu strada Caraima…