Eforie: Lucrări sistate de o corabie misterioasă

Una dintre cele mai ample investiții pe litoralul românesc, un proiect de 430 de milioane lei, s-a blocat din cauza unei corăbii misterioase, descoperită în adâncuri.

Pentru a continua lucrările, compania care se ocupă de extinderea plajelor de la Eforie are nevoie de avize de la partea Ministerului Culturii. Cum la minister nu există însă arheologi – scafandri profesioniști, documentele întârzie să apară.

Speciliștii spun că nava ar avea o vechime de aproape 200 de ani și a fost fotografiată cu ajutorul unui robot subacvatic chiar de compania care lucrează la extinderea plajelor. Măsurătorile au arătat că aceasta are 20 de metri lungime și 4 metri lățime. Din ea se mai văd coastele și câteva porțiuni din bordaj. Un arheolog scafandru acreditat ar putea spune cu exactitate ce valoare istorică are nava, însă în România nu există niciunul. Constructorul a propus să o înglobeze în viitoarea nouă plaja pentru ca apoi să fie studiată mai ușor de pe uscat.

Beneficiarul plajelor lărgite este compania Apele Romane, care așteaptă la rândul ei după același Minister. Deocamdată nu poate face altceva decât să facă solicitări oficiale.

O decizie trebuie luată rapid, dar deocamdată, autoritățile nu au făcut demersurile necesare. Banii europeni cu care lărgim plajele, sunt în pericol.

Plaja din Eforie e împărțită pe sectoare: toate sunt gata în afară de cel din fața epavei scufundate. Extinderea plajei s-a făcut, ocolind însă zona unde e corabia.

Dacă situația nu se va rezolva până la începutul verii, lucrările vor fi înghețate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Hagi: ”Un meci dificil, dar putem spera la cele trei puncte..”

Marele derby FCSB – Farul Constanța se joacă duminică pe Arena Națională. Cele două formaț…