950 de militari români se antrenează zilele acestea în Marea Neagră și pe Dunăre. Ei își vor sincroniza acțiunile pentru respingerea unui atac la gurile de vărsare ale Dunării și în zona costieră a României. Totul după un scenariu bine pus la punct.
Forțele Navale Române își perfecționează astfel pregătirea ținând cont de contextul actual de securitate din regiunea Mării Negre.
Așa vor decurge cele 12 zile petrecute în misiuni de cercetare a spațiului maritim și fluvial al României pentru peste 950 de militari români. Forțele Navale desfășoară, concomitent, în perioada 28 martie – 8 aprilie, două exerciții.
Este vorba despre exercițiile „Tomis 22”, pentru creșterea nivelului de interoperabilitate între structurile de forțe participante și „Danube Protector 22”, pentru dezvoltarea procedurilor de asigurare a securității spațiului naval al țării noastre. Acesta din urmă se desfășoară pe Dunăre și în nordul Dobrogei și se înscrie în sfera măsurilor de consolidare a nivelului de reacție al militarilor români pentru contracararea unor acțiuni ostile în zona litoralului românesc al Mării Negre și în Delta Dunării.
Trei nave militare maritime, șase nave de luptă fluviale, patru nave auxiliare, două dispozitive mobile de lansare rachete de coastă, un elicopter Puma Naval, un detașament de scafandri de luptă și o companie de infanterie marină de la Babadag sunt structurile din Forțele Navale care participă la cele două exerciții. Pachetul de forțe navale ale României denumit „Gata de acțiune” care va face parte din Forța de Răspuns a NATO în anul 2023.