EXERCIȚIU. Marea Neagră, ca un teatru de război

Marea Neagra se transformă în teatru de război.

O mie de militari români și străini, 10 nave de război, elicoptere, scafandrii specializați în distrugerea minelor marine și drone subacvatice americane au început ample manevre militare în Marea Neagră. Totul se întâmplă în cadrul exercițiului Poseidon 2023, unul dintre cele mai complexe antrenamente multinaționale de nivel tactic.

Minele marine sunt ucigașii tăcuți ai mărilor. Sunt încărcături explozive uriașe, amplasate sub apa, care detonează la contact. Deflagrația este devastatoare pentru orice navă militară sau civilă, spun specialiștii. O știu cel mai bine scafandrii EOD specializați în distrugerea minelor marine. Ei coboară sub apa, caute bombele și le distrug. În cadrul exercițiului „Poseidon 2023”, scafandrii EOD români își vor putea testa capacitățile de reacție în cazul în care au de-a face cu o mină marină descoperită în largul mării.

„Poseidon 2023” a debutat oficial în Portul Constanța și timp de o săptămână va urmări creșterea nivelului de interoperabilitate între structurile participante, precum și  nivelul de pregătire al Forțelor Navale Române pentru misiunile NATO. Pe parcursul exercițiului se vor pune în aplicare tactici de luptă NATO în mediu maritim, terestru și aerian.

Manevrele militare adună în aceeași misiune  militari din mai multe țări.  Romanii se vor antrena alături de americani, bulgari, belgieni, turci și francezii. Poseidon 2023” va fi  condus de către Comandamentul Flotei. Pe mare se vor desfășura secvențe complexe de antrenament precum comunicații navale, manevre și evoluții, respingerea atacului aviației inamice și menținerea vitalității navelor. Centrul de greutate va fi însă axat pe lupta contra minelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Semafoarele de la Far, din nou funcționale

Lucrările la sistemul de semaforizare din intersecția bulevardului 1 Mai cu strada Caraima…