Marea Neagră se pregătește sa devina „casă” pentru lavrac, un pește întâlnit în Marea Mediterană. Doi biologi de la Institutul de Cercetări Marine din Constanta lucrează zilele acestea sa aclimatizeze in Marea Neagra celebrul biban-de-mare din Mediterana. Primul lot de pui a fost adus în laboratorul de acvacultură marină şi se află în perioada de creștere și adaptare. Daca experimentul va reuși, orice antreprenor va putea creste lavrac in fermele marine amenajate pe Litoral.
In cele doua bazine de sunt 1oo de pestisori, adusi in Romania de mai putin de 6 luni de zile. Temperatura este mentinuta artificial la 15-2o de grade Celsius astfel incat puii de biban sa creasca si sa se desvolte. Pentru ca-s mici, plapanzi si vulnerabili, sunt ingrijiti tot timpul iar mediul lor e controlat de catre biologi.
„Am constatat deja după doar 6 luni ca lotul crescut in apa cu salinitate scăzută din Marea Neagra adica are deja un avans in crestere si-n greutate; asta inseamna ca este un peste foarte recomnandabil pentru a fi cultivat la noi”
Victor Nita – biolog
Puietul de lavrac a fost luat din apele calde ale Italiei, din Marea Adriatica. Salinitatea marii e mai mare in Mediterana decat in Marea Neagra, iar biologii testeaza zilnic apa din bazin si-o tin tot timpul sub control.
„Lavracul este specia numărul 2 ca si productie in bazinul Marii Mediterane, este un peste foarte echilibrat, proteic, creste repede si-l recomanda pentru Marea Neagra faptul ca este tolerant la iernile noastre ceva mai vitrege, adica se hraneste si poate fi crescut si la temperaturi mai scazute”
Victor Nita – biolog
Daca experimentul biologilor de la Constanta va reusi, va deveni un succes cu potential economic urias. Romanii prefera fructele de mare sau bibanul de Mediterana, iar 9o% din pestele pe care il consumam provine din export. Țara noastra mai produce doar 1o% din pestele pe care il consumam, dar aclimatizarea lavracului ar relansa acvacultura pe scara larga.
„S-au comportat excelent; au inregistrat un ritm de crestere foarte bun la noi in laborator. I-am adus la o greutate intre 5-7 grame, cam cat o hamsie. Dupa 6 luni de creștere in laborator au depășit 150 grame si estimam ca-n jur de 2-3 luni vor depasi 3oo grame, care este practic dimensiunea minima comerciala”
Magda Nenciu – biolog
Specialistii spun ca o revigorare a acvaculturii este absolut necesara in tara noastra. Numarul unitatilor de productie scade de la an la an. Iar alimentatia, chiar daca nu mai este dictata de sloganul „nici o masa fara peste”, nu poate fi lipsita de acizii grasi, vitaminele si mineralele din peste. Studii recente arata ca romanii mananca intre 4 si 6 kilograme de peste intr-un an. Chiar si la un consum atat de mic, producem si mai putin. Ni s-au schimbat si gusturile si nici nu mai avem mari unitati de productie de peste autohton.