Creștere fără precedent a prețului carburanților. De la începutul anului și până în prezent, prețul la pompă a crescut cu până la 35%, depășind pragul de 8 lei/litru. Iar specialiștii nu au vești deloc bune. Se așteaptă ca prețul unui litru de carburant să depășească chiar și 10 lei în perioada următoare.

Constănțenii spun că dacă tarifele vor continua să creasdcă își vor trage mașinile pe dreapta și vor apela la mijloacele de transport în comun.

Prețul carburanților s-a dublat față de cel din 2008. Imediat după izbucnirea războiului din Ucraina, prețul pentru un litru de carburant a sărit de 7 lei, situație fără precedent în România. Plătim astăzi cu 25-30 de lei mai mult pentru un plin, față de acum două săptămâni.

Scumpirea carburanților la pompă atrage după sine scumpiri în lanț. Printre ele se numără valoarea coșului de cumpărături, dar și majorarea tarifelor la cursa cu taxiul. Reprezentanții companiilor de taximetre din Constanța se vor întâlni săptămâna aceasta pentru a discuta cu cât vor majora prețurile.

Constănțenii sunt uimiți de schimbarea aproape zilnică a cifrelor de pe tabela stațiilor de alimentare și resimt în buzunare fiecare ban în plus. Iar dacă prețul carburanților va continua să crească, unii șoferi se arată dispuși să-și lase mașinile în parcare și să apeleze la mașinile cu mijloacele de transport în comun.

Pentru cei care nu vor să își lase mașinile în parcare, specialiștii vin cu sfaturi. Îi îndeamnă să meargă la benzinăriile de la marginea orașelor, ori la cele de pe drumurile naționale, acolo unde litrul carburantului poate fi chiar și cu 15 bani mai ieftin. În ciuda acestei creșteri de prețuri fără precedent, Romania se află pe locul al 5-lea în Uniunea Europeană, în topul țărilor cu cel mai ieftin carburant, după Bulgaria, Ungaria, Malta și Polonia.

Check Also

Se oprește apa în Constanța. Vezi dacă ești afectat!

T: Mai multe cartiere din Constanța fără apă   Mai multe cartiere din Constanța nu vo…