miercuri, 24 iulie, 2024
Home Actualitate Explozie la bordul unei nave cu marinari străini, în apropiere de Sulina

Explozie la bordul unei nave cu marinari străini, în apropiere de Sulina

de Redacția Dotto

Explozie la bordul unei nave străine aflată în apele teritoriale române, la 10 mile travers de Portul Sulina.

Echipajul a anunțat abandonul navei și a cerut ajutorul autorităților române. O navă a ARSVOM i-a recuperat pe marinari și i-au adus în siguranță în portul Sulina. O altă navă militară a Forțelor Navale Române cu scafandri specializați în distrugerea minelor a fost trimisă pentru verificări.

Mesajul de urgență din partea echipajului navei SEAMA a venit în jurul orei 7 fără 10 în această dimineață. La bordul cargoului incărcat cu ciment, ancorat la 10 mile marine travers de portul Sulina, ar fi avut loc o explozie. Marinarii au transmis că deflagrația s-a declanșat în sala motoare,  fără a preciza dacă a fost din cauza unor probleme tehnice sau în urmă impactului cu o mină marină. Nu au exclus această ultimă variantă. Echipajul a abandonat nava și a cerut evacuarea pentru că apă inundase deja sala mașini. Centrul de Coordonare și Salvare Maritimă a trimis imediat o navă a Agenției Române de Salvare.

„Nava SAR Ares din cadrul ARSVOM s-a deplasat în direcția indicată, a preluat la bord echipajul ambarcat pe nava Seama și i-a transportat în condiții de siguranță în portul Sulina către Serviciul de Ambulanță” a declarat Tudorița Cocu, purtător de cuvânt al ARSVOM.

Marinarii suferiseră atacuri de panică, iar unul dintre ei avea traumatisme abdominale de la suflul exploziei.

 „Din 12 marinari se pare că 11 sunt ok, fără prea mari probleme, poate mici contuzii sau chestii de genul asta; unul singur dintre marinari necesită atenție puțîn sporită, ptr că preinta dureri abdominale” a spusNicolae Sicinschi, directorul Serviciul de Ambulanță, Tulcea.

Nava SEAMA, sub pavilion Togo, este un cargo vechi de 42 de ani, cu tehnică uzată și motoare foarte vechi. Experții spun că la acest tip de nava, defecțiunile sunt la ordinea zilei.

 „Mai sunt și improvizații acolo la bord… Din păcate aceste nave care, normal, n-ar trebui să navige pe niciun fel de zona de navigație, mai naviga și prin zona noastră” ne-a declaratAdrian Mihalcioiu, președintele Sindicatului Liber al Navigatorilor.

Nava SEAMA nu s-a scufundat deocamdată. Va fi tractată la țărm unde Autoritatea Navală Română va începe investigațiile. Există suspiciuni că nava a fost lovită de o mină. Deocamdată nu e sigur, spune directorul ANR Cosmin Dumitrache:  „Așteptăm să vedem și o verificare a corpului navei cu scafandri pentru a ne putea spune cu exactitate dacă a fost explozia provocată din interior sau din exterior”.

Pentru a depista cauza exploziei, și Forțele Navale Române au trimis în zonă o navă militară cu scafandri specializați în depistarea și distrugerea minelor. De asemenea, un elicopter IAR 330 Puma din serviciul de căutare-salvare, este pregătit pe Baza Mihail Kogălniceanu să intervină, în funcție de solicitări.   

S-ar putea să îți placă

Despre DOTTO TV

DOTTO TV este sursa dvs. de știri și analize video concise și imparțiale. La DOTTO TV vom extrage esențialul și vom comprima informația corectă, prompt, rapid și cu sens. Știrile despre cele mai importante evenimente de peste zi vor fi abordate din toate unghiurile și privite din persectiva impactului asupra oamenilor.

Articole recente

@2024 – Toate drepturile rezervate. Site realizat de Sanselo

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Mai mult