Pacienti incendiu Petromidia

Explozie astăzi pe platforma Petromidia. O persoană a murit, iar o alta are arsuri grave pe mai mult de 40 la sută din suprafața corpului. În urma deflagrației, deasupra rafinăriei s-a înălțat o coloană uriașă de fum negru și gros, vizibil de la zeci de kilometri depărtare. Pentru lichidarea incendiului și îndepărtarea pericolului, autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție, pe platformă fiind trimise zeci de echipaje ale pompierilor și ambulanței. Acțiunea a fost coordonată de ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode și secretarul de stat, Raed Arafat, aflați pe litoral în momentul exploziei.

Alarma a fost dată la ora 12 și 16 minute, printr-un apel la 112 care anunța un incendiu la Rafinăria Petromidia. Un turist care se afla pe o plajă din stațiunea Mamaia a suprins momentul deflagrației cu un telefon mobil.

În numai 8 minute de la primirea apelului, la locul exploziei au ajuns mai multe echipaje de pompieri, care au constatat că incendiul se manifesta cu flacără deschisă, iar un nor negru de fum se înalță deasupra rafinăriei.

Primele informații arătau că trei persoane au fost rănite în explozie, însă ulterior, autoritățile au confirmat cinci victime și un bărbat dispărut. Persoanele rănite în incendiu au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, iar ulterior, două dintre acestea, cu arsuri pe mare parte din suprafața corpului au fost transferate cu elicoptere SMURD la Spitalul Floreasca din Capitală.

Din păcate, după două ore de căutari, bărbatul dat dispărut a fost găsit decedat în interiorul instalației în care s-a produs explozia, între conducte. Avea 32 de ani.

Din cauza pericolului iminent, autoritățile au activat imediat Planul Roșu de Intervenție, iar locuitorii de la Năvodari și Corbu au primit un mesaj RO-Alert prin care erau sfătuiți să evite zona pe o rază de 1.000 de metri, să rămână în interiorul locuinței, să închidă geamurile și să nu se expună la fum. La locul intervenției s-au deplasat peste 100 de pompieri de la ISU Constanța, Călărași, Tulcea, Ialomița, Galați și Vrancea. Acțiunea de salvare a fost coordonată de ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode și secretarul de stat, Raed Arafat, aflați pe litoral în momentul exploziei.

Reprezentanții Petromidia spun că incidentul s-a produs pe o platformă din exterior, la instalația de hidrofinare petrol motorină și că de vină ar fi o defecțiune neașteptată. Conform procedurilor interne de gestionare a situațiilor de criză, procesele tehnologice din cadrul rafinăriei au fost imediat sistate în condiții de siguranță.

Fumul gros rezultat în urma incendiului i-a speriat pe turiștii de pe plajele din Mamaia, Vadu și Corbu, care au surprins norul toxic în imagini, ce au făcut rapid înconjurul rețelelor sociale.

La scurt timp după producerea deflagrației o reacție a venit și din partea ministrului Mediului, Tanczos Barna, care a subliniat că impactul deflagrației asupra mediului va fi major și că la Petromidia a fost deplasat un laborator mobil, care să măsoare nivelul noxelor. Imediat după aceea a intervenit și premierul României, Florin Cîțu, care a cerut luarea tuturor măsurilor de siguranță, inclusiv evacuarea unor persoane din zonă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Canicula topește Constanța

51 de grade are nisipul în Mamaia. Un val de căldură extremă a pus stăpânire pe tot litora…