vineri, 24 mai, 2024
Home Actualitate Adrian Năstase, la vernisajul expoziției ”Nicolae TITULESCU – 140 de ani”

Adrian Năstase, la vernisajul expoziției ”Nicolae TITULESCU – 140 de ani”

de Redacția Dotto

Expoziția va putea fi vizitată la Muzeul de Artă Constanţa, în perioada 13 septembrie-10 octombrie 2022, marţi-duminică, între orele 09.00-17.00. Evenimentul face parte din proiectul ”Nicolae TITULESCU – 140 de ani de la naşterea omului de Stat, juristului şi diplomatului român de talie europeană”.

Expoziția va putea fi vizitată la Muzeul de Artă Constanţa, în perioada 13 septembrie-10 octombrie, marţi-duminică, între orele 09.00-17.00. Evenimentul face parte din proiectul ”Nicolae TITULESCU – 140 de ani de la naşterea omului de Stat, juristului şi diplomatului român de talie europeană”, derulat și implementat de Fundația Europeană Titulescu în parteneriat cu Secretariatul General al Guvernului României.

Expoziţia va fi urmată de conferinţa Actualitatea lui Titulescu, susţinută de prof.univ.dr. Adrian Năstase, Preşedintele Fundaţiei Europene Titulescu. La evenimentul care va avea loc marţi 13 septembrie, ora 17:00, la Muzeul de Artă Constanţa vor participa oficialităţi locale, personalităţi ale lumii culturale constănţene, membri ai Fundaţiei.

În contextul aniversării unei personalități atât de complexe, Fundația Europeană Titulescu, al cărei scop principal este restituirea operei politico-diplomatice a marelui diplomat, a inițiat o serie de contacte, cu instituții reprezentative ale statului român pentru realizarea unor acțiuni culturale, menite a readuce în atenția opiniei publice, personalitatea lui Nicolae Titulescu. Evenimentul de la Constanţa se alătură unor serii de expoziţii şi conferinţe organizate de Fundația Europeană Titulescu în colaborare cu Academia Română, Muzeul Municipiului Bucureşti, Muzeul Ţării Crişurilor Oradea, Muzeul Oraşului Sinaia.

Expoziția este un omagiu biografic cu privire la viața, activitatea diplomatică și cariera politică a lui Nicolae Titulescu. Alături de documente și fotografii de epocă originale, în expoziţie se regăsesc și obiecte personale care au aparținut marelui diplomat, neexpuse public niciodată până acum.

Livretul militar, pașaportul, jurnalele anilor 1920-1930, bicornul de diplomat, cărți de vizită, tabachere, ciocănelul folosit în calitate de președinte al Adunării Generale a Societății Națiunilor, precum și câteva însemne oficiale: Steaua României, de Pace, în grad de Mare Ofițer, acordată de Regele Carol al II-lea, medalia oficială a primei adunări a Societății Națiunilor etc., pot fi, de asemenea, admirate în expoziție.

Fotografii înfățișându-l pe Nicolae Titulescu în compania unor mari oameni de stat, scrisori către oamenii politici importanți ai vremii, documente care atestă importanța demersurilor sale politice și diplomatice, printre care Pactul de organizare al Micii Înțelegeri, semnat la Geneva, la 16 februarie 1933, Convenția de definire a agresiunii, încheiată la Londra, la 3 iulie 1933 și Pactul Antantei Balcanice, semnat la Atena, la 9 februarie 1934, întregesc acest demers expozițional.

Remarcabil om politic, cu rol esențial într-o serie de decizii importante pentru România, jurist și profesor, membru titular al Academiei Române, orator de calibru, Nicolae Titulescu, una dintre cele mai strălucite personalități ale politicii internaționale din acea vreme, s-a bucurat de admirație și prețuire și pe plan internațional.

”Ideile sale originale, precum colaborarea popoarelor pe plan economic și politic prin acorduri, buna vecinătate între statele mari și mici, solidarizarea împotriva actelor de agresiune, păstrarea frontierelor stabilite prin tratatele de pace, respectarea suveranității și egalității tuturor statelor în relațiile internaționale, au contribuit la definirea unui diplomat, considerat de mulți istorici drept „cea mai importantă personalitate internațională din perioada interbelică”, a declarat Adina Rențea curator al expoziției.

S-ar putea să îți placă

Despre DOTTO TV

DOTTO TV este sursa dvs. de știri și analize video concise și imparțiale. La DOTTO TV vom extrage esențialul și vom comprima informația corectă, prompt, rapid și cu sens. Știrile despre cele mai importante evenimente de peste zi vor fi abordate din toate unghiurile și privite din persectiva impactului asupra oamenilor.

@2024 – Toate drepturile rezervate. Site realizat de Sanselo

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Mai mult