Conform news.ro, Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a dezvăluit că România ar putea extrage primele molecule de gaz din zăcământul Neptun Deep în 2027.

Această informație a fost prezentată în contextul unei discuții despre pierderile financiare ale țării cauzate de amânarea exploatării gazelor din Marea Neagră. Burduja a subliniat importanța acestui zăcământ, anticipând un volum cuprins între 100 și 200 de miliarde de metri cubi de gaz, ceea ce ar conduce la o dublare a producției naționale de gaze. Este o veste pozitivă pentru economia României și pentru sectorul energetic, iar estimarea pentru începerea exploatării în 2027 adaugă o perspectivă clară privind contribuția semnificativă a zăcământului Neptun Deep la securitatea energetică a țării.

„Avem un perimetru în Marea Neagră, exploatat de Black Sea Oil & Gas, companie americană. De acolo, în Sistemul Naţional de Transport intră cam un miliard de metri cubi pe an. Asta înseamnă 10% din tot ce produce România. Şi intră, sunt o sursă importantă. Apoi, avem proiectul Neptun Deep. Decizia finală de investiţii în Neptun Deep s-a luat când aveam o săptămână, două de mandat şi OMW Petrom, respectiv RomGaz, partener 50% – 50%, au spus să începem proiectul, iar proiectul curge. Pe calendarul actual, în 2027, ar trebui să intre primele molecule de gaz din Neptun Deep. E cel mai important zăcământ pe care România îl are. Sunt între 100 şi, cine ştie, spre 200 de miliarde de metri cubi acolo, asta înseamnă că noi practic ne vom dubla producţia de gaze şi vom fi primul producător, cel mai important producător din Europa”, a explicat Sebastian Burduja.Ministrul a adăugat că proiectul Neptun Deep va genera pentru bugetul statului o sumă ce depășește 20 de miliarde euro.”Dacă v-amintiţi, acolo e o poveste şi cu Exxon. RomGaz şi-a asumat o decizie complicată, a plătit un miliard de dolari, a cumpărat…Gândiţi-vă că din proiectul Neptun Deep, apropo că vrem să accelerăm investiţiile, să exploatăm resursele, în condiţii corecte, sigur şi faţă de mediu, vorbim de peste 20 de miliarde de euro care vor intra la bugetul de stat, din redevenţe, din exploatarea acestei resurse. Cred că pentru o investiţie de patru miliarde de euro, aşa cum e Neptun Deep, ambii parteneri în proiect au tot interesul ca lucrurile să se desfăşoară în calendarul asumat şi în 2027 să putem exploata acest gaz. Dar să ştiţi că nu e suficient să tragem acel gaz din Neptun Deep şi să-l ardem la aragaz”, a declarat Sebastian Burduja.El a subliniat că România trebuie să elaboreze o strategie pentru valorificarea acestui gaz.”România trebuie să aibă o strategie de ţară în care valorificăm acel gaz în industria farma, care e o industrie energofagă din perspectiva gazului, în industria îngrăşămintelor chimice. Sau dacă n-avem altă variantă, cel puţin să producem curent electric, cum e investiţia de la Mintia, care e cea mai mare centrală pe gaz din Europa, 1.700 MW, care a început şi care trebuie să fie gata în 2025, 2026 în două etape. Au început, sunt în grafic, au plătit turbina, o turbină, iarăşi de un nivel record. Au plătit vreo 300 milioane de euro, dacă nu mă înşel deja pentru turbina de acolo. Deci nu cred că e vorba de un investor care pur şi simplu renunţă la 300 de milioane de euro. Va fi hotărât să pună în practică proiectul. Dar ultima variantă, ca să concluzionez, este exportul de gaz, aşa cum îl scoatem noi din Neptun Deep. Deci asta e ultima variantă”, a mai adaugat Sebastian Burduja.

Check Also

Se oprește apa în Constanța. Vezi dacă ești afectat!

T: Mai multe cartiere din Constanța fără apă   Mai multe cartiere din Constanța nu vo…