Facebook a eliminat trei operațiuni străine de influențare și manipulare a opiniei publice. Compania desemnează astfel de operațiuni drept comportament neautentic coordonat (CIB). Două dintre operațiuni erau de origine chineză iar o alta rusă, transmite compania.

În fiecare caz, scopul CIB a fost de a influența opinia publică prin difuzarea de informații false și/sau înșelătoare. În general, Rusia, Iranul și China sunt cele mai prolifice surse de campanii de influență străină.

Pentru un CIB chinezesc, Meta a eliminat 13 conturi Facebook și șapte grupuri. Unul dintre aceste grupuri a atras aproximativ 1.400 de urmăritori. Prin intermediul unor conturi false atât pe Facebook, cât și pe Twitter, s-au pozat în jurnaliști, avocați și activiști pentru drepturile omului.

Două dintre grupurile fictive au vizat Tibetul și regiunea Arunachal Pradesh din India. Grupul din Tibet l-a acuzat pe Dalai Lama și pe adepții săi de corupție și pedofilie, în timp ce al doilea grup a acuzat guvernul indian de corupție și de sprijinirea violenței etnice.

Pentru unul dintre grupurile chinezești, Meta a eliminat 4.789 de conturi de Facebook care se prezentau drept americani și încercau să influențeze politica SUA și relațiile SUA-China. Acest grup de influența și manipulare a fost eliminat înainte de a putea interacționa efectiv cu comunitățile autentice de pe platformele Meta. Ambele părți ale politici americane au fost criticate. Metodele ar include copierea și lipirea din postările X legitime (ex-Twitter), re-postarea postărilor Musk, redistribuirea postărilor legitime de pe Facebook și conectarea la articolele media de masă autentice. Scopul probabil a fost să pară mai autentic.

Pentru grupul rusesc, Meta a eliminat șase conturi de Facebook, o pagină și trei conturi de Instagram. Infractorii au vizat publicul vorbitor de limba engleză și au vorbit în primul rând despre războiul din Ucraina. A fost susținută de mărci „media” fictive pe Telegram, care au fost la rândul lor promovate de ambasadele și misiunile diplomatice ruse pe Facebook, X și YouTube. Ucraina a fost acuzată de crime de război iar susținătorii Ucrainei de „rusofobie”. Biden și Macron nu au scăpat de critici – în timp ce au lăudat Rusia și au criticat activitatea Franței în Africa de Vest. Grupul a strâns aproximativ 1.000 de urmăritori pe Facebook și 1.000 de urmăritori pe Instagram.

Aceste operațiuni urmăresc să influențeze opinia asupra situațiilor geopolitice actuale. Meta se așteaptă ca astfel de activitați să crească în 2024, ca răspuns la viitoarele alegeri din America și Europa. Campanii ruse și iraniene au fost găsite în ciclurile electorale anterioare din SUA (deși nu au fost considerate suficiente pentru a afecta rezultatele alegerilor). În 2024, Meta se așteaptă ca volumul conținutului legat de alegeri, inclusiv campaniile de influență, să crească dramatic cu gen-AI.

Check Also

TVR SPORT, noul canal de sport din România, va fi lansat în martie

Televiziunea Română (TVR) pregătește lansarea unui nou canal de televiziune dedicat sportu…