15 ani au așteptat măicuțele de la mănăstirea Colilia curentul electric la ele în gospodărie, iar când au văzut primele facturi și-au zis că mai bine se întorc la lumina lumânării.

Pentru un frigider, o mașină de spălat, o ladă frigorifică și un fier de călcat compania de electricitate le-a facturat 30 de mii de lei. Deși acum au scos tot din priză, contoarul continuă să se învârtească.

Departe în pustietate, se află mănăstirea Colilia. 17 maici trăiesc aici de 15 ani și-n tot acest timp s-au descurcat cum au putut. De la șoseaua prinicpala si pana langa poarta lor sunt cel putin 2 km, si cand au tras curent, anul trecut in octombrie, s-au bucurat nespus. Acum au venit facturile.

Diavolul se-ascunde in detalii, spune o vorba veche din batrani. Factura maicilor de la manastirea Colilia arata ca platesc o Energie Reactiva uriasa.

Pentru multi consumatori , pe factura de curent electric apar doua tipuri de energie : Energia Activa adica cea utila, pe care o consuma aparatele electrocasnice, si Energia Reactiva, cea care sta in cabluri si-n transformatoare.

La manastirea Colilia, distanta de 2 km (pana la reteaua principala de curent electric) si transformatoarele de-nalta tensiune, le maresc factura. Energia reactiva nu se consuma, ci doar circula intr-un fel de “du-te vino” intre consumator si producatorul de energie. Furnizorul factureaza consumatorului energia reactiva, deoarece aceasta circulatie ii cauzeaza pierderi suplimentare in retelele de distributie.

Maicutele s-au plans si la Arhiepiscopia Tomisului, unde au cautat ajutor.

Maicutele spun că dacă ar fi știut de la început diferența de cost între energia activă și cea reactivă s-ar fi gândit de două ori înainte a a introduce electricitatea. Stareța a făcut plângeri la diferite instituții dar nu știe ce șanse poate să aibă să scape de aceste facturi uriașe

Check Also

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române: avertisment pentru Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române: decizii ferme pentru menținerea ordinii și lin…