Faleza de la Costinești, pericol pentru turiști

Litoralul românesc îşi pierde falezele. Marea sapă deja adânc în structura de rezistență a multora.

Faleza din Costinești este una dintre cele mai afectate de furia mării. Pentru a evita accidentele, o mare parte dintr-o plajă a fost închisă publicului, iar inginerii de la Apele Române încearcă să găsească soluţii pentru salvarea falezei.

Faleza din Costineşti a ajuns să reprezinte un pericol pentru toți cei care pășesc pe ea. O știu bine și autoritățile care au amplasat în urmă cu trei ani, stâlpi de fier care să protejeze malul. Între timp, aceştia au început să se prăbuşească pe nisip, iar marea aproape că-i înghite cu totul.

O terasă amplasată pe faleză s-a dărâmat deja și nici măcar palma de nisip pe care turiştii făceau plajă vara trecută nu mai există, la Costinești.

Apele Romane Dobrogea-Litoral au tras un semnal de alarmă în urmă cu cinci ani. Experții spuneau atunci că o bună parte din faleză se află într-o stare critică și că există pericolul real ca aceasta să se prăbușească în mare. Pentru a rezolva problema instituția a organizat o licitație în speranța că va găsi un contructor care să o consolideze. Nimeni nu a participat însă la licitație.

Licitaţia va fi reluată, dar toate aceste amânări şi proceduri fac ca în acest sezon estival gardurile să reprezinte singura intervenţie a statului român pentru evitarea unei tragedii.

La Costinești urmează ca plajele sa fie lăţite cu segmente între 7o şi 15o de metri. Tot aici se vor amenaja 7 diguri de piatră şapte diguri de piatră pentru reţinerea sedimentelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Semafoarele de la Far, din nou funcționale

Lucrările la sistemul de semaforizare din intersecția bulevardului 1 Mai cu strada Caraima…