joi, 16 ianuarie, 2025
Home Actualitate Festivalul “Dan Moisescu”, pe scena Centrului „Jean Constantin”

Festivalul “Dan Moisescu”, pe scena Centrului „Jean Constantin”

de Redacția Dotto

Consiliul Județean Constanța, prin Centrul Cultural Județean „Teodor Burada“, organizează, pe 5 și 6 octombrie Festivalul – Concurs „Dan Moisescu“.

Ediția de anul acesta va avea loc Centrul „Jean Constantin“ și vine cu o noutate. Este vorba despre o nouă secțiune: interpretare instrumentală. La concurs pot participa artişti amatori, solişti vocali și instrumentiști de muzică populară. Pentru secţiunea interpretare instrumentală limita de vârstă este între 10-25 de ani. Pentru secţiunea interpretare vocală soliştii trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 16 și 25 de ani. Obiectivele festivalului sunt: descoperirea, stimularea şi promovarea de noi talente, punerea în valoare a cântecului popular tradiţional autentic, prezentarea nealterată a purităţii şi frumuseţii costumului popular din diferite zone etnofolclorice ale ţării. Concursul se va desfășura, anul acesta, pe două secțiuni: interpretare vocală și interpretare instrumentală. Acompaniamentul în timpul repetițiilor și concursului va fi asigurat de Ansamblul Folcloric Profesionist „Brâuleţul“, condus de dirijorul Cristian Obrejan.

Consiliul Județean Constanța, prin Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada“, organizează, în perioada 5-6 octombrie 2022, Festivalul–Concurs Național de Interpretare a Cântecului Popular Românesc „Dan Moisescu“, Ediţia a XXVI-a, ce se va desfăşura la Centrul Multifuncţional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin“. Evenimentul devenit deja tradiție vine, anul acesta, cu noutatea secțiunii de interpretare instrumentală!

Descoperirea, stimularea şi promovarea de noi talente interpretative din rândul tineretului, punerea în valoare a cântecului popular tradiţional autentic, prezentarea nealterată a purităţii şi frumuseţii costumului popular din diferite zone etnofolclorice ale ţării sunt câteva dintre obiectivele Festivalului.

Potrivit regulamentului, concursul se va desfășura, anul acesta, pe două secțiuni:

Secţiunea interpretare instrumentală (instrumente de suflat, instrumente cu coarde);

Secţiunea interpretare vocală.

Pot participa la concurs artişti amatori, solişti vocali și instrumentiști de muzică populară. Pentru secţiunea interpretare instrumentală limita de vârstă este între 10-25 de ani. Pentru secţiunea interpretare vocală soliştii trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 16 și 25 de ani.

Pentru a participa la preselecţie concurenţii trebuie să aibă vârsta minimă împlinită (10 ani pentru secțiunea interpretare instrumentală, respectiv 16 ani pentru secțiunea interpretare vocală), şi vârsta maximă de 25 de ani (împliniţi până în ziua concursului).

În vederea asigurării unei participări cu un înalt nivel de calitate şi competitivitate, se impun mai multe condiții obligatorii:

Fiecare concurent va aborda un repertoriu şi va purta un costum specific zonei pe care o reprezintă.

Nu sunt admişi în concurs solişti vocali / instrumentişti profesionişti sau care sunt angajaţi cu carte de muncă la un ansamblu profesionist.

Nu mai pot participa câștigătorii Premiilor I și al Trofeului.

Concurenţii vor prezenta în concurs piesele transmise în preselecţie.

Concurenţii rămaşi în concurs vor respecta întocmai precizările organizatorilor privind programul de repetiţii şi ordinea intrării în concurs care se va face pe baza tragerii la sorţi, în data de 5 octombrie 2022, la Centrul Multifuncţional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin“.

Acompaniamentul muzical, la repetiţii şi la concurs, va fi asigurat de orchestra Ansamblului Folcloric Profesionist „Brâuleţul“ a Centrului Cultural Judeţean Constanţa „Teodor T. Burada“ – dirijor Cristian Obrejan.

Coregrafia Ansamblului este semnată de Ștefan Coman

Vor susține recitaluri artiștii:

NICULINA STOICAN

IONUȚ ȘI DOINIȚA DOLĂNESCU

CEZAR CAZANOI

ELENA PLĂTICĂ -solista Ansamblului Folcloric Profesionist „Brâulețul”

ANA DRAGU

Atât concursul, cât şi gala vor fi preluate şi transmise de către un post de televiziune cu acoperire naţională, în ideea promovării concurenţilor, a repertoriilor şi costumelor acestora.

Juriul va fi format din specialişti în domeniu şi reprezentanţi ai instituţiilor organizatoare. Preşedintele juriului va fi o personalitate în domeniul valorificării folclorului românesc.

Câştigătorul Trofeului Festivalului – Concurs de Interpretare a Cântecului Popular Românesc „Dan Moisescu“, Ediţia a XXVI-a, este obligat să susţină un recital folcloric la următoarea ediţie a festivalului.

Prezintă: RALUCA DIACONU

Partener media TVR3

Avem imagini de la ediția trecută de anul acesta !

S-ar putea să îți placă

Despre DOTTO TV

DOTTO TV este sursa dvs. de știri și analize video concise și imparțiale. La DOTTO TV vom extrage esențialul și vom comprima informația corectă, prompt, rapid și cu sens. Știrile despre cele mai importante evenimente de peste zi vor fi abordate din toate unghiurile și privite din persectiva impactului asupra oamenilor.

@2024 – Toate drepturile rezervate. Site realizat de Sanselo

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Mai mult