Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România organizează în perioada 1-5 septembrie 2022 cea de-a XXVI-a ediţia a Festivalului Internaţional al Dansului, Cântecului şi Portului Popular Turco-Tătar, proiect realizat cu sprijinul Consiliului Judeţean Constanţa.
Festivalul Internaţional al Dansului, Cântecului şi Portului Popular Turco — Tătar este o manifestare culturală, care de aproape trei decenii reuşeşte să se impună în peisajul cultural dobrogean şi să fie un adevărat promotor al valorilor identitare.
„Este pentru prima dată când suntem sprijiniți în mod concret cu finanțare reală din partea CJC. Pentru prima dată avem o colaborare extraordinară cu CJC şi cu Primăria Constanța. Sunt ferm convins că vom fi serioşi cum am fost întotdeauna şi vom merge mai departe an de an. Condițiile meteo anunţă o sâmbătă foarte ploioasă. Nu vom mai face festivalul la Teatrul Sloveja. Proiectul a fost aprobat pentru sala Jean Constantin și vom face evenimentul acolo”, a transmis președintele UDTTMR Constanța, Gelil Eserghep.
Acest festival aduce la un loc turci, tătari, ruși, albanezi, evrei, ucraineni, ceea ce e rar în ziua de azi. Mâine, de la ora 13:30 va avea loc o paradă a costumelor populare.
„Elementele de cultură şi civilizaţie, specifice fiecărei etnii, conferă acestei regiuni un farmec aparte, dar şi o responabilitate pentru noi toţi, de a le pune în valoare şi promova în cele mai eficiente şi frumoase moduri. Cu cât suntem mai conservatori cu tradiţiile, obiceiurile şi tot ceea ce înseamnă elementele identitare ale minorităţilor, cu atât suntem mai bogaţi. Arta, cântecul, portul popular şi toate aceste tradiţii, aduc oamenii mai aproape unii de alţii. Promovând astfel de proiecte, categoric contribuim la o viaţă mai bună a noastră, a tuturor. Acest festival reprezintă un real promotor al valorilor identitare turco-tătare, în cadrul căruia, tineri minunaţi, dar şi seniori cu experienţă, vor crea un climat de prietenie şi bunădispoziţie. Felicitări conducerii UDTTMR pentru continuarea acestui proiect cultural inedit, cu tradiţie în peisajul dobrogean. V-am susţinut şi vă vom susţine de fiecare dată, pentru punerea în valoare a acestui tezaur de tradiţii şi obiceiuri”, a subliniat, la rândul său, președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu.
Pe scena festivalului vor evolua, alături de ansambluri ale UDTTMR, ansambluri ale minorităților etnice din România, sâmbătă 3 septembrie, începând cu ora 18:00 la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” din Constanța. Intrarea la festival va fi liberă.