Ideea Cupei Mondiale organizată o dată la doi ani, pe agenda FIFA

Ideea Cupei Mondiale organizată o dată la doi ani va fi discutată vineri la Congresul FIFA, ea fiind plasată pe agendă de Federaţia saudită, care este apropiată de preşedintele forului fotbalistic internaţional, Gianni Infantino, informează AFP.

Simplul fapt de a lua în considerare „un studiu de fezabilitate asupra consecinţelor organizării” Mondialului masculin şi a celui feminin „o dată la doi ani”, idee care circulă de mai multe săptămâni, face efectul unei mici bombe.

Încă din 3 martie, francezul Arsene Wenger, în prezent director de dezvoltare în cadrul FIFA, a susţinut că Mondialele, Campionatele Europene şi celelalte turnee finale continentale ar trebui să aibă loc „din doi în doi ani”.

Deşi considerată „nerealistă” de asociaţia European Leagues, ce uneşte circa 30 de campionate europene, ideea apare într-un raport publicat săptămâna trecută de acelaşi Wenger. Acesta a recomandat sâmbătă ca la fiecare sfârşit de sezon să se dispute o mare competiţie.

O astfel de revizuire a calendarului ar duce la dispariţia meciurilor amicale, la reorganizarea preliminariilor, la decalarea turneelor continentale programate la doi ani după Mondial şi ar impune cluburilor să-şi lase la dispoziţie internaţionalii în fiecare vară, ceea ce ar face ca antrenamentele să fie reluate mai târziu, existând un risc mai mare de accidentări.

Impactul economic este şi el incert: „Atenţie la riscul de a face produsul mai puţin rar, deci mai puţin prestigios” decât actualul Mondial, a explicat Raffaele Poli, responsabilul Observatorului pentru fotbal (CIES).

Pe de altă parte, „cum nu poţi să-l faci pe consumator să plătească la infinit”, o asemenea înmulţire a competiţiilor internaţionale ar avea ca rezultat reducerea sumelor din drepturile TV în cazul campionatelor şi turneelor continentale, răsturnând întregul echilibru actual, a adăugat cercetătorul.

Cum se întâmplă de multe ori, Infantino cultivă misterul în privinţa intenţiilor sale: la sfârşitul lui martie, el a asigurat că este „deschis la orice” în privinţa calendarului internaţional după anul 2024, iar în luna mai a promis „discuţii interesante” în legătură cu propunerile lui Wenger.

Prioritatea sa rămâne să facă loc pentru Mondialul cluburilor extins la 24 de echipe, proiect al său amânat din cauza pandemiei şi faţă de care UEFA şi Confederaţia sud-americană de fotbal (CONMEBOL) şi-au exprimat de la început opoziţia. Proiectul ar permite FIFA să-şi consolideze poziţia în profitabilul fotbal la nivel de cluburi.

În opinia lui Poli, ideea unui Mondial o dată la doi ani ar putea fi doar o „poziţie de negociere” a FIFA pentru a obţine un compromis mai favorabil calendarului internaţional, ajungând de exemplu la un acord în privinţa Mondialului cluburilor.

Rămâne de văzut cum vor fi primite aceste manevre de campionate, antrenori, jucători sau suporteri, care s-au săturat să nu fie consultaţi în privinţa programului din ce în ce mai încărcat şi sunt deja exasperaţi de episodul Super Ligii, proiectul unei competiţii private, susţinut de 12 mari cluburi disidente şi care a eşuat rapid în faţa reacţiei de indignare.

Poate că trebuie să cerem UEFA şi FIFA să prelungească anul. Poate că am putea avea 400 de zile pe an„, a afirmat ironic Pep Guardiola, tehnicianul lui Manchester City. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Copiii din Constanța, polițiști pentru o zi

Sute de copii din Constanța au fost astăzi… polițiști. Inspectoratul de Poliție Jude…