Magistrații Curții de Apel Constanța au respins, marți, 13 august, ca nefondat apelul Parchetului de pe lângă Î.C.C.J. – Direcția Națională Anticorupție – S.T. Constanța având ca speță dosarul în care fostul primar al Constanței, Decebal Făgădău și fostul secretar al orașului, Marcela Enache, au fost trimiși în judecată pentru abuz în serviciu.
Minuta ședinței de judecată:
“În baza art.421 pct.1 lit.b C.p.p., respinge ca nefondate apelurile formulate de Parchetul de pe lângă Î.C.C.J. – Direcția Națională Anticorupţie – S.T. Constanța şi de inculpata Enache Marcela. În baza art. 421 pct. 2 lit. a) C.p.p., admite apelul declarat de părțile civile Consiliul Local al Municipiului Constanța și Municipiul Constanța prin Primar, desființează în parte sentința penală nr. 300 din data de 01.08.2023, pronunțată de Tribunalul Constanța, în dosarul nr. 8332/118/2020 şi rejudecând: În baza art. 397 alin. (1) şi art. 25 alin. (1) şi (5) C.p.p., lasă nesoluționată acțiunea civilă. În baza art. 397 alin. (5) C.p.p., menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză cu privire la bunurile inculpatului Făgădău Decebal. În baza art. 397 alin. (5) C.p.p., măsurile asigurătorii încetează de drept dacă părțile civile Consiliul Local al Municipiului Constanța și Municipiul Constanța prin Primar nu introduc acțiune în fața instanței civile în termen de 30 de zile de la data prezentei decizii. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale atacate, care nu sunt contrare prezentei. În baza art.275 alin.2 C.p.p., obligă pe inculpata Enache Marcela la plata sumei de 400 lei cheltuieli judiciare către stat. În baza art.275 alin.6 C.p.p., onorariul avocaţilor din oficiu (câte 250 lei pentru fiecare inculpat asistat) rămâne în sarcina statului şi se suportă din fondurile MJ. Definitivă. Pronunţată prin punerea la dispoziţia inculpaţilor, a părţilor civile şi a procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei, astăzi, 13 august 2024”.
Conform rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, în cursul anului 2015, inculpații Decebal Făgădău și Marcela Enache și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de dispozițiile legale în legătură cu vânzarea a trei terenuri din domeniul privat al municipiului Constanța. Prin aceste demersuri, inculpații ar fi produs patrimoniului municipiului Constanța un prejudiciu în valoare de 133.688 de euro, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit pentru cumpărători.
Decebal Făgădău și Marcela Enache au fost trimiși în judecată pentru infracțiuni de corupție, dosarul fiind înregistrat la Tribunalul Constanța pe 29.12.2020. În cele din urmă, în data de 13 august 2024, Curtea de Apel s-a pronunțat definitiv în acest dosar, respingând apelul DNA și al părților civile, ambii fiind achitați definitiv.