Fregata Regele Ferdinand, cu un echipaj format din 240 de militari, s-a întors acasă după o misiune de 40 de zile in Marea Mediterană. La operațiunea „Sea Guardian”, de patrulare și combatere a terorismului, au participat și forțe navale din alte țări aliate NATO. Membrii echipajului au fost așteptați, in portul militar Constanta, de familii, prieteni si oficiali ai Marinei Romane.
La ora 10 fix, cu precizie militara, fregata Regele Ferdinand şi-a făcut apariţia în fata Portului Militar. A fost întâmpinată cu onoruri militare si cu sunete de sirena, de la celelalte vapoare acostate le cheu. Misiunea marinarilor de la bord a fost impunerea embargoului asupra Libiei in ceea ce priveste comertului cu arme dar si exportului de petrol si produse petroliere.
”Am interogat peste 3oo de nave comerciale reprezentând 45% din totalul navelor interogate pe grupare. Mulțumesc întregului echipaj pentru faptul ca am ajuns cu totii sanatosi acasa”
Florin Tudorașcu – comandor Fregata Regele Ferdinand
Embargoul impus de Organizația Națiunilor Unite este verificat continuu de nave militare, care controlează vapoarele de marfa care se-ndreapta sau care vin din aceasta tara. Echipele de control au urcat pe puntea navelor suspecte, iar marinarii au fost supravegheați din aer de către elicopterul ambarcat la bord.
Pe cheu, nerăbdătoare, familiile si prietenii abia așteptau ca să coboare membrii echipajului. Mulți dintre militarii de la bord au fost la prima misiune de acest gen.
Marinarii vor primi permisii la tarm dupa care vor incepe pregatirea urmatoarei misiuni. Forțele Navale Române au, până acum, șase participări la misiuni sub egida NATO in Marea Mediterană. Fregata Regele Ferdinand este nava militară a României cu cele mai multe misiuni internaţionale în teatrele de operaţiuni marine.