duminică, 21 iulie, 2024
Home Actualitate Fregata „Regina Maria”, înapoi acasă, după o misiune NATO în Marea Mediterană

Fregata „Regina Maria”, înapoi acasă, după o misiune NATO în Marea Mediterană

de Redacția Dotto

Au fost momente emoţionante, azi dimineață, în Portul Constanța. Fregata Regina Maria a revenit acasă după mai bine de 2 luni de misiune dificilă pe mare.

Familiile şi prietenii i-au aşteptat cu nerăbdare pe cei 240 de militari care au participat la operaţiunile NATO din Marea Mediterană. Marinarii vor primi permisii la țărm după care vor începe pregătirea următoarei misiuni.

La ora 11 fix, cu precizie militară, fregata Regina Maria şi-a făcut apariţia în fața Portului Militar. A fost întâmpinată cu onoruri militare și cu sunete de sirenă, de la celelalte vapoare acostate la cheu. Misiunea marinarilor de la bord a fost controlul navelor comerciale din Mediterana care fac legătura nordului Africii cu Europa. Traficul comercial este verificat continuu de nave militare ale NATO, care controlează vapoarele de marfă dar oferă și protecție navelor care se află în pericol.

 „Asta este unul din principalele obiective ale misiunii: ca navele să știe că noi suntem acolo, prezența noastră militară și că în cazul în care văd o posibilă amenințare pot să vină la noi și să apeleze cu succes” ne-a declarat Alexandra Ghinghilovschi, ofițer de cart pe fregata Regina Maria.

 „Nava a executat peste 2oo de interogări la navele care au tranzitat aria de responsabilitate alocată fregatei Regina Maria” spune capitanul Cosmin Partene.

Mai exact, militarii români au controlat toate vapoarele de marfă în aria de responsabilitate desemnată de comandamentul naval NATO. Echipele de verificare au urcat pe puntea navelor suspecte, iar marinarii au fost supravegheați din aer de către elicopterul ambarcat la bord, iar de la navă de către trupele speciale.

„Când nava observă o altă nava la o distanță considerabilă, ridică elicopterul de la punte, îl trimite pentru supraveghere-cercetare; executăm fotografii și transmitem informații în timp real navei” explica pilotul Valentin Terente.

Pe cheu, nerăbdătoare, familiile și prietenii abia aşteaptau că să coboare membrii echipajului. Mulţi dintre militarii de la bord au fost la prima misiune de acest gen.

„Mie, cel puțin, îmi vine să plâng când știu că trebuie să vină” spune sotia unui marinar.

„Eu sunt mândru de el și mă bucur” ne-a declarat tatal unui ofiter.

Marinarii vor primi permisii la țărm după care vor începe pregătirea următoarei misiuni.  Fregata Regina Maria alături de Regele Ferdinand sunt navele militare ale României cu cele mai multe misiuni internaţionale în teatrele de operaţiuni marine.

S-ar putea să îți placă

Despre DOTTO TV

DOTTO TV este sursa dvs. de știri și analize video concise și imparțiale. La DOTTO TV vom extrage esențialul și vom comprima informația corectă, prompt, rapid și cu sens. Știrile despre cele mai importante evenimente de peste zi vor fi abordate din toate unghiurile și privite din persectiva impactului asupra oamenilor.

@2024 – Toate drepturile rezervate. Site realizat de Sanselo

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Mai mult