Căminele studențești din Constanța au fost la un pas să fie închise de OPC. Inspectorii le-au verificat zilele acestea, iar concluzia a fost clară: studenții trăiesc zilnic în condiții mizere. Mucegai, gândaci, pereți crăpați și instalații electrice improvizate, care ar fi putu lua foc în orice moment. De vină pentru dezastru ar fi subfinanțarea căminelor, spun reprezentanții universităților.
Mucegai, gândaci, pereți crăpați și instalații electrice improvizate la un pas să ia foc. La primul cămin verificat pereții de pe hol erau crăpați, iar firele electrice erau întinse pe ei la exterior. Gresia era spartă, fisurată, mobilierul de la recepție rupt.
În camerele de cazare au fost găsite uși sparte, praguri deteriorate, calorifere ruginite și plinte deteriorate. În băi chiuvetele erau crăpate, iar bateriile pline de calcar. La cel de-al doilea cămin luat la pas de OPC mobilierul era vechi și crăpat, la fel parchetul. În recepția acestuia persista un miros de canalizare. Camere erau murdare, prizele smulse din pereți și pânze de păianjen pe hol. Multă mizerie și la cel de al trei lea cămin al Univ. Ovidius: gândaci în bucătărie, mucegai pe pereți și mobilier rupt. Ambele universitati din Constanta (Ovidius si Maritima) au mai multe sedii de cazare si nu toate sunt cu confort sporti. Studentii stiu prea bine.
Ultimele cămine verificate au fost cele ale Universității Maritime Constanța. Nici aici nu sunt condiții mai bune. Băi și dormitoare pline de mucegai, mobilier rupt, și mizerie pe holuri. Cum căminele studențești nu pot fi închise iar studenții trimiși acasă, inspectorii opc au dispus măsuri imediate de igienizare a bailor, schimbarea mobilierului distrus și aerisirea tuturor spațiilor.
„O renovare mai ampla a spatiilor de cazare se va face in perioada de vara atunci cand studentii sunt in vacanta si cand este posibil acest lucru”
Radu Hanzu – prorector UMC
Universitatea Maritima din Constanta spune ca are si alt fel de camere: nu toate caminele arata la fel. De exemplu, aceasta care este proaspat renovata si face parte din caminul central al universitatii. Dotarile sunt moderne, totul este curat, proaspat varuit si instalatii sanitare si electrice functioneaza. Conducerea Universitatii Ovidius nu a vrut sa comenteze sub nicio forma cele intamplate la controlul OPC. Si-au rezervat dreptul la tacere spunand ca un alt control este in desfasurare. Șeful OPC Constanța, Horia Constantinescu, atrage atenția că subfinanțarea acestor structuri ar fi de vină pentru dezastru. Statul român alocă doar 200 de lei pe lună pentru cazarea unui student.
„Fiecare dintre costurile generate de consumul de utilitati este mult mai mare decat cei 2oo de ron. Ne asteptam că cei 2oo de lei curata holurile, dezinsecteaza imobilele, renoveaza baile, asigura un confort sporit”
Horia Constantinescu – comisar OPC Constanța
Inspectorii OPC se vor întoarce in control la vara.