Garda de Coasta la Constanta are drone cu decolare verticală pentru paza frontierelor si combaterea contrabandei. Dronele sunt de ultima generatie, au motoare pe benzina si camere de luat vederi de inalta precizie și au o valoare de 700.000 de euro. Aparatele de zbor sunt donația unei firme private din industria tutunului.
Drona pe care politistii o ridica in aer monitorizeaza fasia de granita si orice misca in vecinatatea ei. Pe un ecran, agentul care o piloteaza observa orice om sau vehicul si-i poate calcula viteza si distanta pina la obiectiv. Specificatiile tehnice ale imaginilor luate din zbor sunt de-nalta performanta. Dronele au o autonomie de 8 ore, decolează pe verticală și zboară cu 100 km/h si patruleaza pe o raza de 600 km fata de politistul care le conduce. Aparatele de zbor inteligente supravegheaza frontierele maritime, decopera traficul ilegal de imigranti, pescadoarele turcesti venite la braconat in apele comerciale romanesti, dar si traficantii de tigari care trec frontiera pe uscat.
”Din pacate la inceputul lui 2024 am vazut o crestere brusca a comertului ilicit cu produse din tutun. Traficantii au devenit extrem de ingeniosi, metodele lor de trafic sunt foarte greu de combatut, unii dintre ei traverseaza pur si simplu dealuri, munti cu baxuri de tigarete in spate”
Dragos Bucurenci – reprezentant Philip Morris
Cele doua drone sunt produse in Africa de Sud iar Garda de Coasta a trimis 6 piloti care sa fie instruiti in oeprarea aeronavelor inteligente. Ei vor lucra in echipe de cate doi agenti.
„Este nevoie de 2 persoane pentru ca este un sistem integrat: cineva tot timpul trebuie sa supravegheze parametrii transmisi de drona la aceasta unitate de comanda si control, iar cealalta persoana trebuie sa opereze camera”
Alexandru Gavriloaie – politist Garda de Coasta
„Lucrăm cu câteva organisme militare si organizatii guvernamentale din întreaga lume. Acestea sunt primele două sisteme pe care le furnizăm României, în special, dar noi lucrăm cu Gărzile de Coastă, lucrăm cu Poliția de Frontieră și alte câteva institutii militare”
Nathan Archer – reprezentant producator
Aeronavele fără pilot au fost cumpărate de un producator din industria tutunului printr-un proiect legat de inițiativa globală care combate comerțul ilicit și consecințele negative ale acestuia. Obiectivul general al proiectului este de a spori capacitatea autorităților române de detectare a contrabandei la frontierele externe ale UE în vederea identificării și dezmembrării rețelelor infracționale.
„Anul trecut poltiistii de frontiera operatori pe aceste aeronave au efectuat peste 6.500 de misiuni de supraveghere aeriana”
Cornel Laurian Stoica – seful Politiei de Frontiera
„Sunt mai multe proiecte in derulare inclusiv pentru zona județului Constanța si Marea Neagra. Aceste proiecte sunt în cadrul foii de parcurs pe droguri: 1 miliard de lei din bugetul de stat alocat MAI in anul 2024”
Bogdan Despescu – secretar de stat MAI
Contrabanda cu ţigări este evaluată ca fiind unul dintre cele mai serioase riscuri la adresa securităţii la frontiere, cauzând pierderi de milioane de euro pentru bugetul României și bugetele statelor membre ale UE. Anul trecut au fost confiscate 5 milioane de pachete cu ţigări, având o valoare aproximativă de 95 milioane de lei.