Gazprom a reluat lucrările la gazoductul Nord Stream 2
HomeExternePolitică externăGazprom a reluat lucrările la gazoductul Nord Stream 2
Politică externă - vineri 11 decembrie 2020

Gazprom a reluat lucrările la gazoductul Nord Stream 2

Gazprom a reluat vineri lucrările la gazoductul controversat Nord Stream 2 care urmează să transporte gaz natural din Rusia direct în Germania, au anunțat managerii proiectului, potrivit Moscow Times.
Gazoductul Nord Stream 2 reprezintă o investiţie de 11 miliarde de dolari, finanţată jumătate de Gazprom şi jumătate de cinci companii europene (OMV, Wintershall Dea, Engie, Uniper şi Shell).

Nord Stream 2 va permite dublarea capacităţii de transport a Nord Stream 1, până la 110 miliarde de metri cubi pe an, astfel că o cantitate mai mare de gaze naturale ruseşti va ajunge direct în Germania via Marea Baltică, fără a mai trece prin Ucraina.

Chiar dacă cei 1.230 de kilometri ai conductei Nord Stream 2 sunt aproape finalizaţi, proiectul a fost oprit în decembrie 2019 din cauza ameninţărilor cu sancţiunile SUA împotriva companiilor participante.

SUA şi mai multe state europene se opun proiectului Nord Stream 2, susţinând că acesta va creşte dependenţa Europei de gazele naturale ruseşti şi va lipsi ţările de tranzit, precum Polonia şi Ucraina, de un instrument important de presiune în relaţia cu Moscova.

Însă vineri, Autoritatea pentru Căi maritime și Management Naval a Germaniei a publicat un aviz în care anunță reluarea lucrărilor pentru ultimii kilometri ai gazoductului, avertizând navele să evite zona până „în jurul datei de 31 decembrie”.

Reluarea lucrărilor a fost confirmată și de Gazprom, managerii proiectului anunțând într-un comunicat că „nava Fortuna va instala o porțiune de 2,6 kilometri de conductă în Zona Economică Exclusivă a Germaniei la o adâncime de mai puțin de 30 de metri”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Verificați și

CIA: demisie la vârf

CIA a anunţat, pe contul de Twitter, demisia directoarei, care a transmis că „a fost…