Patru posturi independente de televiziune din Georgia şi-au suspendat miercuri emisia pentru 24 de ore în semn de protest faţă de atacurile împotriva reprezentanţilor mass-media şi uciderea brutală a unui cameraman, relatează AFP.
Decesul, survenit duminică, al lui Alexandr Laşkarava, un cameraman de 37 de ani, care lucra pentru televiziunea independentă Pirveli, după ce a fost bătut cu bestialitate la 5 iulie în timp ce se afla în exerciţiul funcţiunii la o manifestaţie împotriva unui marş LGBTQ, a suscitat un val de indignare în Georgia.
Peste 50 de jurnalişti au fost atacaţi în aceeaşi zi, când o paradă gay preconizată iniţial să se desfăşoare la Tbilisi a fost în cele din urmă anulată din considerente de siguranţă.
După decesul cameramanului, în urma rănilor, ceea ce marchează – potrivit organizaţiei neguvernamentale Reporteri fără Frontiere (RSF) „o turnură catastrofală pentru libertatea de informare în Georgia„, mii de georgieni au manifestat pentru a cere demisia premierului Irakli Garbaşvili, acuzând partidul de la putere Visul georgian că nu a făcut nimic pentru a împiedica violenţele împotriva jurnaliştilor.
Miercuri, patru televiziuni independente – Pirveli, Formula, Mtavari şi Kavkasia – au anunţat că-şi suspendă emisia pentru 24 de ore.
„Garibaşvili trebuie să demisioneze. Toţi cei care au atacat jurnalişti la 5 iulie trebuie să fie urmăriţi penal„, au cerut redacţiile celor patru televiziuni în comunicate postate pe paginile lor de Facebook.
„Ne-am suspendat programele pentru 24 de ore. Tăcerea noastră se doreşte a fi un strigăt puternic faţă de provocările incredibile cu care se confruntă mass-media independente în Georgia„, a declarat pentru AFP redactorul-şef al Pirveli, Nodar Meladze.
Sute de jurnalişti s-au adunat marţi în faţa locuinţei lui Alexandr Laşkarava din Tbilisi pentru înmormântarea sa, formând o gardă de onoare în jurul sicriului său cu camerele de filmat îndreptate spre pământ în semn de doliu.
Premierul a transmis condoleanţe familiei lui Laşkarava şi colegilor săi, promiţând o anchetă rapidă asupra decesului său, „o tragedie incredibilă” – potrivit afirmaţiei sale.
Întrebat miercuri cu privire la eventuale sancţiuni împotriva unor responsabili georgieni după acest atac, Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, a declarat într-o conferinţă de presă: „Avem o serie de instrumente pentru ca cei responsabili de încălcarea drepturilor omului să poată fi traşi la răspundere. Sancţiunile sunt într-adevăr unul dintre aceste instrumente.” .
Premierul Garibaşvili este vizat de critici, atât din partea opoziţiei, cât şi a militanţilor pentru drepturile omului, după ce a luat atitudine împotriva Gay Pride, calificând acest eveniment ca „inacceptabil pentru o mare parte a societăţii„.
De asemenea, Reporteri fără Frontiere a acuzat guvernul georgian de „pasivitate culpabilă” în faţa violenţelor.