Georgia

Patru posturi independente de televiziune din Georgia şi-au suspendat miercuri emisia pentru 24 de ore în semn de protest faţă de atacurile împotriva reprezentanţilor mass-media şi uciderea brutală a unui cameraman, relatează AFP.

Decesul, survenit duminică, al lui Alexandr Laşkarava, un cameraman de 37 de ani, care lucra pentru televiziunea independentă Pirveli, după ce a fost bătut cu bestialitate la 5 iulie în timp ce se afla în exerciţiul funcţiunii la o manifestaţie împotriva unui marş LGBTQ, a suscitat un val de indignare în Georgia.

Peste 50 de jurnalişti au fost atacaţi în aceeaşi zi, când o paradă gay preconizată iniţial să se desfăşoare la Tbilisi a fost în cele din urmă anulată din considerente de siguranţă.

După decesul cameramanului, în urma rănilor, ceea ce marchează – potrivit organizaţiei neguvernamentale Reporteri fără Frontiere (RSF) „o turnură catastrofală pentru libertatea de informare în Georgia„, mii de georgieni au manifestat pentru a cere demisia premierului Irakli Garbaşvili, acuzând partidul de la putere Visul georgian că nu a făcut nimic pentru a împiedica violenţele împotriva jurnaliştilor.

Miercuri, patru televiziuni independente – Pirveli, Formula, Mtavari şi Kavkasia – au anunţat că-şi suspendă emisia pentru 24 de ore.

Garibaşvili trebuie să demisioneze. Toţi cei care au atacat jurnalişti la 5 iulie trebuie să fie urmăriţi penal„, au cerut redacţiile celor patru televiziuni în comunicate postate pe paginile lor de Facebook.

Ne-am suspendat programele pentru 24 de ore. Tăcerea noastră se doreşte a fi un strigăt puternic faţă de provocările incredibile cu care se confruntă mass-media independente în Georgia„, a declarat pentru AFP redactorul-şef al Pirveli, Nodar Meladze.

Sute de jurnalişti s-au adunat marţi în faţa locuinţei lui Alexandr Laşkarava din Tbilisi pentru înmormântarea sa, formând o gardă de onoare în jurul sicriului său cu camerele de filmat îndreptate spre pământ în semn de doliu.

Premierul a transmis condoleanţe familiei lui Laşkarava şi colegilor săi, promiţând o anchetă rapidă asupra decesului său, „o tragedie incredibilă” – potrivit afirmaţiei sale.

Întrebat miercuri cu privire la eventuale sancţiuni împotriva unor responsabili georgieni după acest atac, Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, a declarat într-o conferinţă de presă: „Avem o serie de instrumente pentru ca cei responsabili de încălcarea drepturilor omului să poată fi traşi la răspundere. Sancţiunile sunt într-adevăr unul dintre aceste instrumente.” .

Premierul Garibaşvili este vizat de critici, atât din partea opoziţiei, cât şi a militanţilor pentru drepturile omului, după ce a luat atitudine împotriva Gay Pride, calificând acest eveniment ca „inacceptabil pentru o mare parte a societăţii„.

De asemenea, Reporteri fără Frontiere a acuzat guvernul georgian de „pasivitate culpabilă” în faţa violenţelor. 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Vezi și

Control pe plajele lărgite

Amplă acțiune de verificare a plajelor lărgite, în stațiunea Mamaia. Reprezentații Apelor …