Formaţiunea social-democrată SPD s-a reunit în congres la Berlin, dar delegaţii nu au mai nimic de sărbătorit. Dacă în acest moment ar avea loc alegeri generale la nivel federal, partidul cancelarului Olaf Scholz nu ar mai obţine decât 14 la sută din voturi, cu două procente mai puţin decât în noiembrie. Este cel mai mic procentaj înregistrat din iunie 2021 încoace.

Ecologiştii ar fi votaţi în acest moment de 15%, cu un procent mai mult decât luna trecută. Iar liberalii din FDP ar staţiona la doar 4% din sufragii, rămânând astfel un partid extraparlamentar. Uniunea Creștin Democrată / Creștin Socială (CDU/CSU) ar obţine la alegeri 32% (+2%), acesta fiind cel mai bun rezultat al conservatorilor din martie 2021 până acum. Pe locul doi s-ar clasa partidul populist de dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), cu 21% din voturi. La fel ca FDP, formaţiunea de stânga Die Linke nu ar mai fi reprezentată în Bundestag, fiindcă în prezent ar obţine doar 3% din voturi (-2%). 

Guvernul german, în picaj în sondajul ARD-Deutschlandtrend

Potrivit ultimului sondaj ARD-Deutschlandtrend realizat în perioada 4-6 decembrie, nemulțumirea germanilor față de guvernul federal a atins cote alarmante. Doar 17% dintre respondenți s-au declarat mulțumiți de activitatea guvernului, în timp ce 82% au exprimat critici severe.

În centrul criticii se află cancelarul Scholz, care se confruntă cu cel mai slab procentaj pentru un cancelar german încă din 1997. Doar 20% dintre cei chestionați s-au declarat mulțumiți de performanța sa, aruncând o umbră asupra capacității sale de lider.

Chiar dacă 48% cred că deciziile moderate ale guvernului se datorează cancelarului, doar 23% îl consideră un bun manager de criză, iar doar 12% îl văd drept un comunicator convingător. Numai 27% mai cred că Scholz deține calitățile necesare pentru a îndeplini funcția de cancelar. Este o imagine sumbră pentru actuala administrație germană.

Coaliția germană, sub asediu: Criza bugetară adâncește fisurile

După doi ani de guvernare, coaliția formată din SPD, Verzii ecologiști și FDP se confruntă cu cea mai gravă criză bugetară până acum. Problemele au atins cote critice după ce, la mijlocul lunii noiembrie, Curtea Constituțională de la Karlsruhe a declarat parțial ilegal proiectul de buget pentru anul viitor.

Partidele din coaliție au încercat să utilizeze împuterniciri de credit de 60 de miliarde de euro, neutilizate în perioada pandemiei de coronavirus, pentru măsuri de protecție a climei. Cu toate acestea, judecătorii au decis că acest demers este anticonstituțional, provocând astfel o criză bugetară de amploare pentru coaliția guvernamentală.

Check Also

Grecia deschide drumul legalizării căsătoriilor LGBT în spațiul ortodox

Parlamentul Greciei a votat în favoarea legalizării căsătoriilor între persoane de același…