vineri, 19 aprilie, 2024
Home Editorial Google Snow View

Google Snow View

de Gabriel Crețu

Se vede de pe muntele Olimp, că am ratat șansa ca unele companii publice, să-și ceară scuze față de populație și să-și asume o perioadă fie ea și simbolică, de penitență prin tăcere și minus financiar, pentru greșelile făcute.

Tocmai de aceea trecutul dar și prezentul, ne recomandă drept o bună gazdă pentru anomalii. Noi am crezut că dacă vrei să conduci o mare instituție a statului, cum ar fi CNAIR, sau oricare alt minister, trebuie să fii fără cusur, să n-ai dureri, tristeți și șocuri. Să nu fii cariat de nicio slăbiciune, să nu cunoști vulnerabilul altfel decât din dicționar și să mustești de competență. Însă situația se prezintă cu totul altfel. Se stă… așa cum probabil pe șemineul unui director de companie, stă o fotografie cu Dalailama, chiar dacă el este pregătit cu bagaje de cală pentru o călătorie în lumea civilizată, de unde vrea să se întoarcă cu planuri de modernizare și cu instrumente eficiente pentru o mai bună dezvoltare. Primul episod de vreme rea de anul acesta, care a durat câteva zile, a mai dovedit încă odată, dacă mai era nevoie, că la noi cel mai bine este vara, pentru că sunt interzise transporturile peste un anumit tonaj, deoarece se strică asfaltul național.

Probabil că pe lista aia lungă de fobii ale autorităților, iarna, mai trebuie să fie adăugată una: amaxofobia, teama patologică de a conduce utilaje de deszăpezire. Altfel nu se explică de ce autoritățile au închis atâtea drumuri. În județele Buzău și Vrancea, au fost folosiți jandarmii și pompierii la deszăpeziri și scos oamenii din mașinile blocate pe șosele. Asta în vreme ce există o companie de drumuri, care primește bani foarte mulți pentru a asigura aceste servicii. Știm, de atâta vreme, că există descoperiri științifice făcute din întâmplare, de la legea gravitației la penicilină, și mai știm că există în peisajul românesc servicii publice responsabile cu deszăpezirea și întreținerea drumurilor în sezonul rece. Doar că ele se comportă, exact ca piloții ăia de avioane, antrenați pentru o singură defecțiune. Este foarte clar pentru toată lumea că practic, mare lucru nu se mai întâmplă în ceea ce privește deszăpezirea șoselelor, atunci când iarna își arată puțin colții. Dacă ninge trei ore fără oprire, cel mai la îndemână este să închizi autostrada, pentru că e păcat să te apuci de deszăpezire când primăvara e la doar o lună distanță. După care, dacă situația o impune, trimiți jandarmii, armata și pompierii să scoată șoferii rămași în troiene. Este un scenariu pe care l-am învățat pe de rost, scenariu care denotă și o cultură militară demnă de filmele cu Rambo, traduse vocal de Irina Margareta Nistor sau subtitrate de Salomeea Guinea.

Între timp, șoferii români plătesc roviniete, impozite și taxe de pod, doar pentru că autoritățile sunt în afara ariei de acoperire, dar cu toate acestea, ne recomandă cauciucuri de iarnă pentru străzi pline de polei, care nu se numesc Praid sau Ocnele Mari. Și poate că nu ar fi rău, să avem pe lângă Waze și Google Snow View, un serviciu pentru explorarea șoselelor înzăpezite. O harababură de criterii și improvizații, ce ar merita puse pe note și duse la un festival de jazz. Situația este atât de prost explicată, gestionată și demonstrată de către autorități, încât aproape că seamănă cu cea de la monumentul eroului necunoscut, în care a apărut o doamnă de la evidența populatiei, care spune foarte sigură pe ea, că știe cum îl cheamă pe domnul responsabil cu actele de eroism militar.

S-ar putea să îți placă

Despre DOTTO TV

DOTTO TV este sursa dvs. de știri și analize video concise și imparțiale. La DOTTO TV vom extrage esențialul și vom comprima informația corectă, prompt, rapid și cu sens. Știrile despre cele mai importante evenimente de peste zi vor fi abordate din toate unghiurile și privite din persectiva impactului asupra oamenilor.

@2024 – Toate drepturile rezervate. Site realizat de Sanselo

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Mai mult