15 miliarde de dolari în cereale sunt blocate pe Marea Neagră, în porturile Constanța și Sulina. Acestea sunt sufocate de nave ucrainene, pline cu cereale, pe care nu le pot vinde însă. Pentru a debloca situația, Parlamentul European a trimis aici experți care să pună în funcțiune coridoare de solidaritate, pentru exportul celor 30 de milioane de tone de cereale din Ucraina.
Odată cu izbucnirea războiului din Ucraina, Portul Constanţa, cel mai mare port la Marea Neagră, a ajuns să fie sufocat de surpplusul de trafic de mărfuri. Pe timp de pace, Ucraina transporta, prin porturile sale, şase milioane de tone de cereale şi seminţe pe lună. Acum, o parte din aceste produse sunt aduse pe șosele, cu TIR-uri sau trenuri, către în România, apoi din portul Constanţa pleacă spre restul lumii.
Pentru reducerea timpilor de aşteptare, numărul vameşilor din port a fost suplimentat cu 20, pentru logistică, au fost aduși experți ucraineni, iar două scannere pentru containere urmează să fie achiziţionate în curând.
În primele trei luni ale anului, prin danele Portului Constanța au fost descărcate și încărcate 750 de mii de tone de mărfuri. Asta înseamnă o creștere cu 11% față de aceeași perioadă a anului trecut. În contextul în care situaţia din Ucraina ameninţă securitatea alimentară mondială, în Portul Constanţa a sosit astăzi o delegație a Comisiei Europene, pentru fluidizarea traficului de mărfuri.
Pentru înființarea coridoarelor de solidaritate, Comisia Europeana a cerut actorilor de pe piața UE să pună la dispoziție de urgență camioane și TiR-uri suplimentare pentru marfă. Prioritate vor avea transporturile de export agricole ucrainene, iar Guvernele ar trebui să pună la dispoziție facilități feroviare pentru aceste exporturi. Pierderea grânelor ucrainene ar duce la dezechilibre pe piață mondială, iar trasnportul lor se poate face prin România, Slovacia și Polonia.
„A fost trimisa o comunicare prin care nu se mai cere control de pentru… sanitare, aceste conditii sanitare pentru marfa din Ucraina , binenteles daca la nivel national sau regional nu exista vreo reglementare”
Ministerul Transporturilor a anunţat că a locat 200 e milioane de lei pengtru ca, din iunie să înceapă reabilitarea a 35 de linii de cale ferată din port. De asemenea, Constanţa va folosi fonduri europene să construiască încă 17 dane cu instalații de încarcare-descarcare.