Parlamentul Greciei a votat în favoarea legalizării căsătoriilor între persoane de același sex și a adopțiilor, transformându-se astfel în prima țară ortodoxă care adoptă această măsură. Decizia a fost susținută de 176 de deputați din cei 254 prezenți, într-o mișcare îndrăzneață care schimbă paradigmele tradiționale în lumea ortodoxă.
Primul Ministru al Greciei, lider al unei coaliții de centru-dreapta, a numit această hotărâre drept „o piatră de hotar în ce privește drepturile omului” și o reflectare a progresului și democrației din țara sa. Cu toate că această măsură era anticipată, bătălia politică a fost una dificilă, având în vedere influența puternică a Bisericii Ortodoxe în țară.
Decizia Parlamentului Greciei a fost văzută ca o dorință de modernizare și adaptare la schimbările în mentalitatea socială, dar și o ruptură de tradițiile considerate imuabile.
Premierul Mytsotakis și-a ținut promisiunea electorală de a susține legalizarea căsătoriilor între persoanele de același sex și dreptul acestor familii de a adopta copii. Măsura a fost susținută de partidele de stânga din opoziție, reprezentând un pas înainte în ameliorarea vieții comunității LGBT și a familiilor lor.
În ciuda dificultăților, măsura adoptată de Grecia deschide posibilitatea unui efect de tip „bulgăre de zăpadă” în lumea ortodoxă, provocând eventual și alte țări să ia în considerare inițiative legislative similare. Cu toate acestea, întrebările cu privire la acceptarea generală în cadrul Bisericii Ortodoxe și a comunităților religioase rămân deschise.
Dezbaterea pe această temă se anunță intensă și delicată în țările ortodoxe, iar posibilele dezacorduri vor reflecta nu doar convingerile religioase, ci și tensiunile politice, inclusiv cele între Est și Vest motivate de războiul din Ucraina. Astfel, Grecia se află în fața unui drum complex, iar efectele acestei decizii se vor resimți și în viitorul apropiat.