joi, 13 iunie, 2024
Home DOTTO News Greenpeace avertizează că Marea Neagră e în pericol

Greenpeace avertizează că Marea Neagră e în pericol

de Redacția Dotto

Atacata din toate părțile, de la gunoaie si hidrocarburi pina la microplastice si mai nou mine marine, Marea Neagra se sufoca sub atacurile care vin din toate partile. Pescuim prea mult, aruncam gunoaiele in apa, iar Marea Neagră este supusă unor presiuni din ce in ce mai mari. Este concluzia activistilor de mediu ai organizatiei Greenpeace care au trecut in revista la Constanta toate amenintarile care planeaza asupra ecosistemului marin.

Raportul ecologistilor de la Greepeace  arată tocmai paleta mare de factori ce pot destabiliza iremediabil ecosistemul Mării Negre, nevoia de a avea programe de monitorizare constantă a mării și de a proteja prin lege zonele vulnerabile.

„Avem tendinte de inrautatire, adica nivelul presiunilor este in crestere, pescuitul, poluare, tot ceea ce aduc apele, activitatile de transport. Asociate acestora sunt si scurgeri de produse petroliere. Avem o situatie care se degradeaza de la an la an”

Marius Nistorescu – consultant pe probleme de mediu

Presiunile exercitate asupra mării și a vieții din ea sunt numeroase. Nutrienții chimici în exces, turismul agresiv, speciile invazive sunt o parte dintre factorii nocivi care dezechilibrează ecosistemele marine. La lunga listă a impacturilor negative se adaugă, mai nou, războiul din Ucraina și, foarte probabil, noul proiect de exploatare a gazelor offshore care își propune să scoată 100 de miliarde de metri cubi de gaze din mare începând din 2027.

„Va fi responsabil pentru aproximativ 210 mil.tone de CO2, asa cum a fost calculata de un think-tank din Belgia, ori asa cum expertii de la Organizatia Natiunilor Unite si comunitatea oamenilor de stiinta, in momentul de fata num ai exista loc pentru noi proiecte fosile”

Vlad Cătuna

Proiectul e controversat chiar si printre specialisti. Exista oameni de stiinta care cred ca exploatarea facuta responsabil, poate avea si consecinte pozitive.

„Acest proiect strict nu are un impact semnificativ de mediu asupra biodiversitatii marine. Ceea ce poate sa aduca este o diminuare a presiunilor legate de pescuit si activitati militare. Din fericire, nu se va pescui acolo, fiind pesti, invariabil vor fi si delfini”

Razvan Popescu Mirceni – doctor in biologie

De asemenea, organizaţia de mediu a lansat o petiţie pentru protejarea Mării Negre şi oprirea proiectului Neptun Deep.

S-ar putea să îți placă

Despre DOTTO TV

DOTTO TV este sursa dvs. de știri și analize video concise și imparțiale. La DOTTO TV vom extrage esențialul și vom comprima informația corectă, prompt, rapid și cu sens. Știrile despre cele mai importante evenimente de peste zi vor fi abordate din toate unghiurile și privite din persectiva impactului asupra oamenilor.

@2024 – Toate drepturile rezervate. Site realizat de Sanselo

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Mai mult