CFR

A fost grevă la CFR. Niciun tren nu s-a mișcat din Gara Constanța în această dimineață. Întârzierile au fost și de trei ore, în anumite cazuri.

Sindicaliștii spun că oprit trenurile pentru că le-a ajuns cuțitul la os: legea statutului personalului feroviar nu se aplică, iar salariile sunt mici. 100 de trenuri din toată țara au fost afectate de acest protest.

Primii care au oprit lucrul, la ora opt, au fost angajațiii care repară locomotivele trenurilor, iar lor li s-au alăturat la scurt timp impiegații de mișcare și angajații de la CFR Infrastructură. Sindicaliștii constănțeni spun că au decis să blocheze circulația garniturilor de tren pentru a da un semnal clar autorităților că nu vor mai accepta să lucreze în condițiile actuale.

Salariile lor nu au mai fost negociate de câțiva ani, iar de trei luni nu au mai primit bonurile de masă. În plus, condițiile de munca de la CFR nu se ridică la nivelul celor din țările civilizate, iar numărul angajaților este mult prea mic comparativ cu solicitările, spun greviștii.

Decizia celor 1.500 de ceferiști din toată țara de a opri lucrul s-a răsfrânt, din păcate, asupra călătorilor. Mulți își cumpăraseră deja bilete când au aflat că trenul pe care îl așteptau nici nu mai vine și nici nu mai pleacă. Iar cel mai dezamăgiți au fost cei care doreau să ajungă cu trenul la Aeroportul Henri Coandă pentru a pleca mai departe în vacanță.

Afectați de mersul trenurilor au fost și mai mulți elevi, care și-au strigat nemulțumirea pe rețelele de socializare. Ei au spus că în vagoane era frig și că nimeni nu le-a oferit nicio informație despre reluarea circulației pe calea ferată.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat în contextul grevei spontane de la CFR, că majorarea salariilor angajaților CFR cu 10% ar avea un impact de peste un miliard de lei, dar și-a arătat disponibilitatea pentru dialog și găsirea unor soluții care să îi mulțumească pe ceferiști, fără să destabilizeze bugetul de stat. Grindeanu a mai îndemnat și la respectarea legii, subliniind că această grevă nu a fost anunțată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Căști de 11 milioane lei, confiscate

Căști audio în valoare de 11 milioane de lei, dacă ar fi fost originale au fost confiscate…