Greve și pupile imense

În ultimele săptămâni țara a fost copleșită de anunțurile diferitelor categorii sociale, care au făcut publice tot felul de planuri de grevă, dincolo de nemulțumirea profesorilor.

Rotativa s-a înfăptuit până la urmă, iar noua echipă de la guvernare vedem că vrea să proiecteze stabilitate și siguranță, dar și sentimentul că România se ia în serios. Este entuziasmul specific începutului, care deobicei vine la pachet cu planuri magistrale.

Planuri ce ar trebui să modifice chipul bunăstării, ca mai apoi, să-l facă să fie unul roșu în obraji, vesel și care plesnește de sănătate. E un portret standard, zugrăvit de noua echipă, dar care din păcate, privit din anumite unghiuri e mai degrabă o caricatură. Chipul actual al bunăstării e unul palid, pe care se citește o cruntă oboseală și neputință. Dincolo de sloganurile prezidențiale și mesajele optimist-nerealiste venite dinspre politic, stau semețe grevele care sunt ca o fereastră ce dă spre neant. Aproape toată lumea are o nemulțumire legată de venituri. Cei din sănătate, profesorii, transportatorii și mai nou, magistrații. Supărați că ar putea rămâne fără pensii speciale, mii de magistrați fac grevă, în condițiile în care pensia medie în justiție este de peste 20.000 de lei, iar achitările în marile dosare de corupție capătă în ultimele zile, forma unei pandemii.

Parcă asistăm la un joc absurd, în care nimeni nu vrea să ia la rindea asperitățile. Nu mai întreabă nimeni care este scopul școlii? Cât rezistă informațiile furnizare și la ce folosesc? Ce rămâne valabil după ce se încheie școala? Cât despre justiție, probabil urmează să aflăm că nu a murit nimeni la Colectiv și că „Fapta nu există”. Un joc absurd, în care avem justiție fără acte de justiție și învățământ fără educație, unde sunt afișate liste greșite cu numele participanților la concursul de admitere la clasa a V-a. S-a întâmplat la liceul Ovidius din Constanța, unde au fost greșite codurile elevilor. Nu-i puțin lucru să ai un copil admis cu 9 pe prima listă și picat cu nota 5 pe a doua. Sunt elemente care consolidează și mai bine ideea că ne pricepem la orice și poate că din această cauză, societatea a devenit atât de urâtă. Avem în societate meserii nobile dar care sunt practicate aproximativ, achitări peste achitări, eliberări extrem de controversate, oameni lăsați intenționat în Italia, rotiri de cadre prin ministere făcute din orgoliu politic și multe greve. În rest, dăm multe click-uri dar tot nu se face lumină. Rămân doar grevele și pupilele imense. Ne pricepem la agricultură dar și la arhitectură, la peisagistică și urbanism și în ciuda acestor evidențe, lumea din jurul nostru tot arată ca un coșmar și acela nemulțumit de propria capacitate de a speria pe cineva. Ne-am obișnuit cu toate aceste anomalii cu care ne îmbrăcăm în fiecare zi, chiar dacă au cam început să ne cam strângă pe la încheieturi și avem senzația că de fapt, locuim într-un spațiu mai strâmt decât tubul unui aparat de rezonanță magnetică. Important este să mai facem o grevă, să cerem ca privilegiile să fie lăsate să ruleze în buclă, să mai solicităm niște sume ce ar trebui să fie trecute la categoria acte umanitare, pensionări la vârste cât mai mici și la urmă să așteptăm să vedem ce se întâmplă.

E cumplit de enervant să te pricepi și să apară și altul care se pricepe și are argumente. Păi, ce rost mai are să muncești, dacă vine altcineva care are păreri? În acest stadiu ne aflăm, în care starea de nesiguranţă, provizoratul şi relativismul domină. Să sperăm că pe măsură ce vom înainta în cotidian, întinderea nesfârşită a grevelor nu va deveni o parcelă neîncăpătoare. Pentru că este posibil ca după greva transportatorilor, magistraților, profesorilor, funcționarilor publici, angajaților din sănătate și a celor din poliție să urmeze să intre în grevă…restul cetățenilor. Pentru că așa cum știm din natură, peştele cel mare îl mănâncă pe cel mic, iar organismele monocelulare îi vin de hac celui mare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Poticniri și eșecuri

Pomul cunoașterii, indiferent de forma de înțelegere pe care i-am da-o azi, nu mai e ceva …