HomeActualitateImpactul pandemiei în industria auto și a finanțelor personale
Economie - 2 săptămâni în urmă

Impactul pandemiei în industria auto și a finanțelor personale

Industria auto este printre cele mai afectate sectoare economice de pandemia Covid 19. Anul 2020 a marcat cel mai mare declin din istoria industriei auto. Acum, toată lumea îşi pune speranţa într-o revenire a interesului clienților de a cumpăra autoturisme noi.

Marketingul agresiv al producătorilor de mașini pune accent pe inovația tehnologică și încearcă să ne convingă că noile funcționalități ale automobilelor de ultimă generație, ne vor aduce un confort sporit și o experiență de condus mai plăcută.
De cele mai multe ori, în urma consumului exagerat de marketing ajungem să cumpăram mașini mai scumpe decât ne permitem, iar asta este uneori, o frână bruscă în atingerea scopurilor noastre financiare. Din punct de vedere social, oamenii au atribuit mașinii puterea de simbol a statutului pe care îl ocupă în societate.

Este un moment bun pentru a cumpăra o mașină?

Dacă aveți nevoie să cumpărați o mașină, vă permiteți una și sunteți siguri de locul de muncă, singurul lucru de care ar trebui să țineți cont se referă la siguranța personală în timpul procesului de achiziție.
Din fericire, multe reprezentanțe auto s-au adaptat pentru a veni în sprijinul procesului de cumpărare sau finanțare prin leasing, ce pot fi realizate în întregime on-line, eliminând astfel necesitatea de a vizita showroom-urile.
Vânzările de mașini au scăzut puternic începând cu luna martie 2020, determinând producătorii de automobile și dealerii lor să-si adapteze ofertele pentru a atrage noi cumpărători. Mulți au oferit reduceri generoase iar, dacă vă permiteți, acum este un moment excelent pentru a obține reduceri considerabile de la un dealer dornic să-și îndeplinească obiectivele de vânzări.

Nu ar trebui să cheltuiți mai mult de10% din salariul brut anual pentru achiziționarea unei mașini

Atunci când vreți să cumpărați un autoturism, trebuie să vă gândiți mai întâi cât sunteți dispus să cheltuiți pentru acesta. Evident, fiecare dintre noi și-ar dori un vehicul nou, cât mai performant, însă aici intervine problema banilor. După ce își achiziționează un autoturism, mulți cumpăratori realizează că acesta este mai scump de întreținut decât s-ar fi așteptat. Experții financiari, spun că există o regulă de aur pe care ar fi bine să o urmați atunci când vă hotărâți să cumpărați un vehicul. Are legătură cu salariul anual pe care îl încasați.

Astfel, se recomandă să nu cheltuiți mai mult de 10% din salariul brut anual pentru achiziționarea unei mașini. Motivul este unul simplu: banii pe care îi plătiți pentru mașină, la momentul cumpărării, nu vor fi singura investiție pe care o veți face pentru aceasta. Așadar, chiar dacă dispuneți, într-un anumit moment, de banii necesari pentru a vă cumpăra o mașină scumpă, cheltuiala nu se oprește acolo. În mod inevitabil, piesele mașinilor se defectează sau, în cazuri și mai nefericite, au loc accidente care deteriorează vehiculul. Costul pentru reparații, banii cheltuiți pe combustibil, parcare și asigurare sunt aspecte de luat în calcul atunci când stabiliți suma pe care o alocați pentru achiziția unei mașini.

De asemenea, deloc de neglijat este aspectul deprecierii rapide a mașinilor. Chiar din momentul achiziționării, un autoturism nou își pierde între 10 și 20% din valoare. Deși o mașină este o achiziție scumpă, acest lucru nu înseamnă că este o investiție. Mulți oameni consideră că mașina este o investiție, din cauza prețului ridicat. Când cheltuim o sumă mare, putem presupune că vom primi o rentabilitate a banilor pe care i-am investit. Cu toate acestea, regula generală este că investițiile produc bani și nu cheltuielile. În timp ce o casă își apreciază valoarea în timp, iar actiunile plătesc dividende și își cresc valoarea, o mașină se depreciază și își pierde din valoare în fiecare an.

Suma pe care o cheltuiți pentru o mașină ar trebui să reflecte situația dumneavoastră financiară actuală. Dacă aveți în continuare datorii de consum sau aveți împrumuturi mari, ar trebui să fiți mai conservator atunci când faceți o astfel de achiziție. Achitarea unei rate pentru masină va diminua cu un anumit procent venitul dumneavoastră și va fi mai dificil să faceți alte lucruri, cum ar fi achitarea datoriei sau gestionarea situațiilor de urgență. Dacă cumpărați o mașină mai accesibilă, veți fi într-o poziție mai bună din punct de vedere financiar.

Achizițiile de mașini nu sunt investiții, ci cheltuieli mari

Autoturismul personal poate fi considerat un activ, deoarece poate fi vândut pentru o sumă mare de bani. Acest lucru vă poate ajuta în situații de urgență, fiind o sursă de lichiditate mare. Cu toate astea, achizițiile de mașini nu sunt investiții, ci cheltuieli mari și adesea necesare. Ar trebui să analizați toate opțiunile și să acordați atenție la cât de bine se va revinde modelul de mașină ales, fiind evident că nu veți recupera toți banii pe care îi investiți la achiziție. Pierderea nu este la fel de mare atunci când cumpărați o mașină uzată, deoarece o mașină nouă primește cele mai mari lovituri de amortizare în primii trei ani de proprietate. Acest aspect vă poate ajuta să alegeți între o mașină nouă și una de second hand.

Vânzările de autoturisme noi vor scădea cu 20%, în anul 2021

Mașinile electrice sunt scumpe, iar tehnologia bateriilor și infrastructura de încărcare sunt departe de a fi pe deplin dezvoltate. Motorul cu ardere internă, pare să fie eliminat treptat din producție, fiind considerat incompatibil cu protecția mediului. Apoi, este vorba și despre recesiunea economică produsă de pandemia de coronavirus. Potrivit calculelor Centrului CAR, vânzările de autoturisme noi în Germania vor fi, în anul 2021, cu mai bine de 20% sub nivelul anului precedent.
Acest lucru nu înseamnă că oamenii renunță la mașina proprie. Prin urmare, vehiculele mai vechi sunt conduse mai mult decât în perioada anterioară crizei, în defavoarea mașinilor noi. Guvernul urmărește să accelereze tranziția către electromobilitate acordând subvenții substanțiale la achiziția mașinilor electrice.

În concluzie, dacă acordați importanță finanțelor personale, atunci trebuie să înțelegeți că alegerea unei masini nepotrivite poate să vă destabilizeze planurile financiare. Oricine ar alege o masină puternică, nouă și cu foarte multe dotări, însă soluția nu este obținerea ei cu orice eforturi, ci conștientizarea situației financiare în care vă aflați și îmbunătățirea ei, până când mașina respectivă devine un lucru accesibil pentru dumneavoastră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Verificați și

Răzvan Grădinaru, noul jucător al FC Viitorul

Mijlocașul Răzvan Grădinaru este noul jucător al formației FC Viitorul Constanța. În vârst…