PSD Constanţa acuză parlamentarii contănţeni PNL şi USR/PLUS pentru votul împotriva Spitalului Regional de Pediatrie de la Constanţa

Se spune că poeții nu locuiesc de două ori în aceeași inimă, iar când vrei să rămâi în eșaloanele politice superioare nu mai ai inimă, ai cord, pentru că ai dus atâția ani cu tine griji și responsabilități pentru partid și mai puțin spre deloc, pentru cetățenii pe care-i reprezinți. Din toată această criză politică interminabilă, înțelegem că partidele politice din România, nu fac altceva decât să prolifereze o cultură orientată exclusiv spre profit și care este prea puțin responsabilă de factorul social. Este un alt spectacol de o tristețe abisală jucat de aceiași actori pe modelul cotemporan.

Ei se fac că elaborează legi și regulamente, alianțe și comisii, noi ne facem că le acceptăm, dar ca să le respectăm și să ne fie și nouă puțin mai bine, trebuie totuși să formăm dacă se poate o coadă pe undeva, ca odată ajunși în față să înțelegem mai bine, ce ar fi trebuit ei să ne spună. Este o altă formă a disprețului, pentru că bunele intenții și competența aia autentică probabil că vor veni în valul cinci, când dacă din întâmplare se va întâmpla să te afli la guvernare, banii nu vor deveni mai prețioși decît binele public.

Pentru că și în politică cea mai scurtă cerere de sponsorizare este: Dă-mi și mie! Surse politice citate de mai multe publicații, confirmă că PSD a cerut zilele trecute, la negocierile de la Vila Lac nu mai puțin de nouă ministere, adică jumătate din total, pentru a susține Guvernul Ciucă în Parlament, executiv care caută niște tranșee convenabile în această perioadă. Printre ministerele cerute se afla și Justiția și cele care vor gestiona miliardele de euro care vin de la Bruxelles. De asmenea, PSD ar mai fi solicitat și Secretariatul General al Guvernului, o poziție cheie pentru controlul actelor normative din Guvern.

Florin Cîțu a refuzat pretențiile PSD, astfel că social- democrații au făcut un pas în spate și au cerut un guvern cu șapte ministere la PSD, șapte la PNL și patru la UDMR. Asta în condițiile în care, președintele PSD Marcel Ciolacu a refuzat să confirme că s-a întâlnit cu Florin Cîțu la Vila Lac. Așadar, există o foame primară de cifre care confirmă amploarea dezastrului. PSD deși a fost descalificat la alegeri și băgat în opoziție, acum simte miros de sânge și vrea din nou la putere ,dar nu așa oricum, ci cu miniștri și secretari generali în cel puțin jumătate din ministere. Nu mai este ca în Epoca Bronzului, când oamenii își făureau uneltele încet, cu pauze de milenii între ele. Acum, trebuie să ignorăm senzația de naufragiați politici și să ne comportăm ca pe vremuri când plasam săpunul primit de “afară” între haine, în dulap, pentru a câștiga mirosul “de acolo”. Vrem portofolii și recunoaștere, în ciuda faptului că  deţinem o glorioasă experienţă seculară a complicităţii.

Poate că generalul Nicolae Ciucă a fost sincer când a declarat în iunie 2018, că nu va face politică și nu va ținti vreo funcție publică. Că după aceea s-a lăsat cooptat în PNL, candidând pentru un mandat de senator și primind acum, iată, misiunea de a alcătui un guvern de criză, reprezintă doar o răzgândire dintr-un lung șir care a marcat istoria recentă. Reținerile unei părți a societății față de instalarea unui militar la cârma guvernului vin parțial tot pe un fir istoric. Să ne amintim de controversatele prezențe în viața politică a altor purtători de uniformă cum ar fi: Gabriel Oprea, Ilie Năstase, Mircea Chelaru sau Neculai Onțanu, unii dintre ei înregimentați la vremea respectivă în PSD și care au avut chiar și dosare penale.

Tocmai de aceea, solicitările social-democraților de la Vila Lac, parcă nu prea ne bagă direct în spațiul decmocrațiilor occidentale, rafinate, pline de culți cu diplome reale și politicieni aleși din creme de la creme. Acum, tot ce ne mai rămâne de făcut este să sperăm că premierul Ciucă, va scoate țara din criza în care se află și că nu va începe totul ca în armată, cu stângul. Asta pentru că între un general foarte bun și un general norocos, poporul cu siguranță îl preferă pe cel norocos.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Vezi și

Un micron de Omicron

Omicron ține capul de afiș în agenda internațională, iar această tulpină nouă a coronaviru…