marți, 25 iunie, 2024
Home Editorial Inamicul și anemicul

Inamicul și anemicul

de Gabriel Crețu

Cu ochii cârpiți de somn de trezirea bruscă din somn. Așa au arătat autoritățile statului, în criza refugiaților de la granițele României, după ce această misiune a fost preluată ca la un semn de cetățenii țării.

Vizita premierului la graniță și a celor din subordinea lui, care teoretic ar fi trebuit sa aibă un plan în stand-by, de la primul obuz tras de ruși în Ucraina, a fost o dovadă anemică a faptului că oficialii români, muncesc cot la cot cu cetățenii de rând, ca să lase și ei ceva în urmă. Zilele acestea, ne uităm toți la marele meci dintre Putin și Lumea Liberă. Putin pentru care timpul trece altfel, decît pentru rușii de rând, încă mai crede că “denazifică” Ucraina și nu mai este mult până când va învinge, după care va înfige steagul pe Parlamentul din Kiev, exact cum s-a întâmplat pe Reichstagul din Berlin din teribilul WWII. Dacă ne uităm puțin în urmă o să vedem că lipsa de eficiență și fanfaronada i-a făcut să piardă tot și pe comuniști și pe sovietici, și iată, până la urmă, pe întreg Imperiul Rus, la al cărui final e posibil să asistăm acum. Deciziile pripite și iresponsabile luate de Putin, conduc către separarea definitivă de Rusia a Ucrainei și posibil, printr-o reacție în lanț, a celorlalte republici ex-sovietice, precum și a Rusiei față de restul lumii. De aceea Vladimir Putin nu mai poate da acum înapoi și va merge până la capăt, afundându-se, în neantul propriei iresponsabilități și al propriilor decizii aberante.

Războiul lui Putin a resetat întreaga agenda mondială, iar utilizarea forței brute cu scopul de a-și impune punctul de vedere în chestiunea ucraineană, reprezintă o decizie fatală pentru viitorul său, cât și al Rusiei. În afară de președintele Zelensky și de poporul său, se pare că mai nimeni nu reușește să fie la înalțime în acest spațiu geografic în care ne situăm. Analiștii politici și militari care în urmă cu două săptămâni declarau la televizor că Rusia nu va invada Ucraina, acum comentează strategic în fața hărților, scene din jocuri video, iar unii oficiali de rang înalt, parcă au făcut instrucție militară pe WhatsApp.

Zona geografică în care ne aflăm, se pare că are o predispoziție la dictatori iresponsabili și la foarte multă incompetență. Să ne gândim că zilele trecute, ministru Apărării Vasile Dîncu, anunța că cinci oameni au murit în urma prăbușirii elicopterului Puma în Dobrogea, iar la scurt timp președintele Iohannis a dat publicității un mesaj în care a afirmat că sunt șapte decese. Să nu știi câți militari erau în acel elicopter, înseamnă că tu ca ministru al Apărării, te informezi de la televizor. E tardiv să mai aflăm, ce căutau doi scafandri în acea misiune, pentru că și aceste chestiuni ar trebui investigate de cineva, mai ales că nimeni nu mai este în viață. Sunt pierderi pe care paradoxal, le suferim înainte de a intra într-o eventuală luptă reală. Dar pierderi există în aceste zile și în sport.

Roman Abramovici, miliardarul rus care e considerat omul lui Putin, a renunțat să mai conducă echipa de fotbal Chelsea, ca să nu-i strice imaginea. Nu știm însă cine se ocupă de imaginea Armatei Române, sau dacă se ocupă cineva. Bine că România, nu este țara cea mai expusă tactic, și că ne bazăm pe câteva zeci de mii de jandarmi, ale căror bastoane scuturi și fumigene, se oțelesc de regulă, la derby-urile din campionatul intern de fotbal.

S-ar putea să îți placă

Despre DOTTO TV

DOTTO TV este sursa dvs. de știri și analize video concise și imparțiale. La DOTTO TV vom extrage esențialul și vom comprima informația corectă, prompt, rapid și cu sens. Știrile despre cele mai importante evenimente de peste zi vor fi abordate din toate unghiurile și privite din persectiva impactului asupra oamenilor.

@2024 – Toate drepturile rezervate. Site realizat de Sanselo

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Mai mult