Se anunță un nou sezon fără șezlonguri pe plajele de la Mamaia. Deși se face un an de când operațiunile de lărgire s-au încheiat, din punct de vedere administrativ, nu pare să se fi schimbat nimic.
Pe aceste suprafețe nu există încă toate documentele legale, iar operatorii nu vor putea construi nici beach baruri pe ele și nici nu vor putea monta șezlonguri. Ultima speranță este o ordonanță de urgență prin care să se acorde o derogare măcar pentru acest sezon estival.
Deși sezonul estival se deschide oficial la 1 Mai, plajele au ajuns la operatori anul trecut abia la 1 iulie. Asta deși lucrările pentru lărgirea suprafețelor de nisip erau de mult încheiate. Tot la 1 iulie, operatorii au aflat că nu vor putea concesiona plaja nou apărută și nu vor putea instala aici nici șezlonguri și nici beach baruri. Motivul. Suprafețele nu fuseseră intabulate. Autoritățile promiteau că vor găsi o soluție pentru anul acesta însă deocamdată procedura bate pasul pe loc.
Cononov, director Administrația Bazinală Dobrogea Litoral Noi deja lucram la plajă, plaja arată bine iar de la 1 aprilie opratorii plajelor vechi vor putea intra în posesia lor. Referitor la situația plajelor noi, față de anul trecut nu s-a schimbat nimic. Noi am intabulat, am cadastrat și am trimis documentația la Bucrești pentru a intra în patrimoniul statului insă de aici și până la închiria mai sunt și alte etape. Avem nevoie de PUZ și alte documente legale. La acest moment legislația actuală nu ne permitem s atribuim aceste sectoare vreunui operator econimic. Dar este posibil să găsim soluții
Operatorii de plaje sunt cu atât mai supărați cu cât de fiecare dată când s-au întâlnit cu autoritățile de la București li s-a promis că vor fi consultați atunci când vor fi elaborate noi acte normative. Lucru care însă nu s-a întâmplat. O demonstrează proiectul de ordonanță de urgență care se află în aceste zile pe masa guvernului și care se referă la situația plajelor nou formate în urma procesului de înnisipare.
Roberto Tortora, operator de plajă Înțeleg că multe lucruri nu s-au schimbat prea multe lucruri. La acest moment se mai lucrează la un proect dat de Ministerul mediului către Ordinul Arhitecților și care va sta la baza noului PUZ dar care va dura un an, doi . Acum însă lucrurile stau ca anul trecut. Sperăm să accelerăm lucrurle și să se ia decizii ferme. Anul trecut eu nu am folosit scetorul de plajă, dar anul acesta il voi folosi. Nu este corect față de tursiși și încercăm să e adaptăm.
Ordonanța ar trebui să conțină o derogare clară, care să permită agenților economici să desfășoare activități de pe urma cărora să încaseze profit.
Octavan Diamandescu, avocat Ca sa vină în avantajul turismului e nevoie de o derogare care să permită atribuirea sectoarelor noi către operatori. Fără ea, sectoarele noi nu vor putea fi utilizate. Pe lângă asta, această derogare temporară de la legislația actuală care interzice atribuirea, este binevenite. Turistul va putea beneficia de servcii de calitate.