Numărul mare de turiști a adus și încasări record pentru patronii din industria ospitalității. Fie că au ales că bea bere la pahare din plastic și să mănânce la împinge tava, fie că au comandat mâncăruri sofisticare și băuturi fine, mii de oameni au umplut terasele și restaurantele. Iar cheltuiala cu mâncarea a fost nu de puține ori similară cu prețul cazării.
Bogati si saraci, turistii au invadat Litoralul : sunt 200.000 de oameni la mare in acest moment. Patru-cinci ore petrecute la plaja si in apa in prima parte a zilei ne face o foame de lup, iar la ora pranzului cam toti turistii dau iama in autoserviri , la chisocuri sau la restaurant. In bucatariile din Mamaia incepe forfota.
„Ieri, de exemplu ne-au calcat pragul in jur de 6oo de persoane. O ciorba e 25 de lei, 24 ce’nseamna friptura, ceafa de porc, pulpa dezosata, la peste avem suta de grame 18 lei”
Cristina Croitoru – manager autoservire
Mamaia ramane si anul acesta statiunea extremelor: pe de-o parte sunt turistii bogati care cheltuie chiar si cateva mii de lei pe zi iar de cealalta parte sunt turistii modesti care abia daca se ating de portiile de mancare. In jumatatea de nord a statiunii, cazarea are tarife cu 3 zerouri in weekend. Cand vine vorba de mancare, gusturile fine cauta lucruri inedite.
Mergand spre sud, catre Constanta, preturile coboara cu fiecare kilometru.
Granite imaginare separa parca statiunea in doua, pe o portiune de cativa kilometri. In sudul statiunii ii gasim pe turistii cu venituri modeste. Se vede in primul rand dupa cozile la impinge-tava sau la chioscurile care vand gogosi, hamsii prajite, porumb fiert ori fast food de tot felul. Cu cativa lei, aici incropesti masa de pranz imediat. Primeaza pretul, in alegerea turistilor si mai putin ambientul sau alte detalii. Altii prefera sa cumpere de la magazins i sa bea pe plaja, ori sa vina cu mancarea de-acasa.
Pe faleza din Mamaia sunt foarte multe locuri de unde turiștii pot cumpăra colaci secuiești, plăcinte, crochete mexicane sau felii de pizza. De altfel, alimentele din categoria fast food se vând cel mai bine în această zonă. Insa mancarea conteaza mai putin. Cele mai importante sunt amintirile cu care ramai si pe care le vei povesti un an intreg, pina la vara viitoare.