marți, 25 iunie, 2024
Home Editorial Incursiune în sezonul 5

Incursiune în sezonul 5

de Gabriel Crețu
Aproape jumătate dintre dascălii din învăţământul preuniversitar vor să se vaccineze anti-COVID-19

Avem aspecte și măsuri în societate, care dau imaginea unei oglinzi sparte, din cauza unei alcătuiri haotice a regulilor sanitare aplicate. Și vorbim despre tipuri de fermecare foarte greu de definit în cuvinte.

Pînă la urmă, viețile noastre, așa cum s-a-ntâmplat cu viețile multor semeni de pe planetă, mai  mult decât s-au psihologizat, s-au “medicinizat” de o bună bucată de vreme încoace. Iar asta nu ar fi o problemă, doar că această “medicinizare” ne-a făcut să părem mai interesanți și atât. În plus, măsurile sanitare pe care le invocăm, sunt pline de nuanțe de contraste și de controverse, alcătuind la rândul lor o lume greu de înțeles, în care încap adevărate universuri paralele. Ministrul Sănătății spunea recent că numărul îmbolnăvirilor zilnice va mai crește încă cel puțin 10 zile, până vom ajunge la 40-50 de mii pe zi, și că trebuie să ne vaccinăm. E ca în literatură când experiența autorului, îl determină să analizeze griul în drumul său de la alb la negru. Asta în vreme ce Valeriu Gheorghiță de la CNCAV, declara că  probabil se va renunța la majoritatea restricțiilor, pentru că fiecare va trebui să fie responsabil pentru sănătatea lui. Și constatăm că nici Europa, nu  este terenul principal de edificare a “lumii noi”. 

Boris Johnson, despre care vrem să credem că va mai rămâne în funcție, declara zilele acestea că în Marea Britanie se poate intra cu schemă completă de vaccinare, la ei fiind de două doze, Austria în primă fază că nu ai ce căuta la Viena, dacă nu ai booster-ul făcut, după care a anunțat că renunță la lockdown pentru nevaccinați. După care, apare OMS-ul pe de altă parte, care nu recomandă a treia doză. Pe urmă vedem că Moderna și Pfizer testează deja o variantă de vaccin pentru Omicron, în timp ce în România booster-ul este tot acela pentru Delta.  Și peste toate acestea, la noi a început  vaccinarea copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani, în vreme ce  Suedia nu recomandă vaccinarea copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani. Apoi, dacă ne întoarcem în România, constatăm că Avocatul Poporului ia poziție și spune că Certificatul Verde încalcă flagrant Constituția.

Între timp, se prelungește starea de alertă cu încă 30 de zile pe teritoriul României, iar marile orașe care au rate de infectare de peste 28 la mie, dau liber nevaccinaților la mall, care până acum aveau restricții în privința accesului. Este o harababură de criterii și este extrem de greu să mai poți înțelege ceva din toată povestea asta, care este atât de improvizată, încât ar merita pusă pe note și dusă la un festival de jazz. Situația este atât de alambicată și prost explicată, gestionată  și demonstrată de către autorități, încât s-a ajuns în stadiul în care la o rată de infectare de 28 la mie, elevii să meargă la școală, iar la supermarket să ți se ceară QR Code de acces. 

În școli este la fel de aglomerat ca în spitale, nu prea se fac ore, pentru că mulți profesori sunt infectați, la fel și mare parte dintre elevi, dar cu toate acestea, elevii sunt chemați zilnic la cursuri. Cu alte cuvinte fiecare cu norocul lui. Sunt aspecte ce scot în evidență, că de cele mai multe ori, autoritățile sunt în afara ariei de acoperire. Nu știu să explice cu argumente solide, dacă nu se uită la colegii europeni să vadă ce fac ei, dar lasă senzația că știu cu cifrele și cu graficele de infectări, cum știe Stephane Peterhansel cu raliurile. Prin urmare, așteptăm primăvara și sperăm să nu ne mai simțim ca biata insectă căpiată, a cărei soartă a fost pecetluită, în fracțiunea de secundă în care s-a așezat pe lipiciul imbatabil al unei plante carnivore, care este pandemia.

S-ar putea să îți placă

Despre DOTTO TV

DOTTO TV este sursa dvs. de știri și analize video concise și imparțiale. La DOTTO TV vom extrage esențialul și vom comprima informația corectă, prompt, rapid și cu sens. Știrile despre cele mai importante evenimente de peste zi vor fi abordate din toate unghiurile și privite din persectiva impactului asupra oamenilor.

@2024 – Toate drepturile rezervate. Site realizat de Sanselo

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Mai mult