duminică, 21 iulie, 2024
Home Breaking news Invazie de alge pe litoral

Invazie de alge pe litoral

de Redacția Dotto

Este invazie de alge pe litoral, iar autoritățile reușesc cu greu sa țină situația sub control. Intervin aproape in fiecare seara însă a doua zi plantele verzi revin la mal, spre disperarea turiștilor care trebuie să calce pe un covor uriaș se alge pentru a intra în apă.

Operatorii de plajă le strâng cu greble și lopeți iar seara cei de la Apele Române le colectează. În ultimele zile munca lor pare însă zadarnică. Cele mai multe alte sunt la Mangalia și la Năvodari.

”Pe litoralul românesc se manifestări fenomenul de înflorire algale. Care lasă urme adânci la intrarea în apă și pe mal sunt multe alge. La Eforie, Năvodari și Mangalia. Acționam cu toate forțele. Le ducem la gropile de depozitare dar trebuie eliminate repede acolo unde se depus. Facem eforturi sa strângem ca sa nu deranjam turiștii in aceasta perioada a sezonului estival.”

Hristu Uzun, director ABADL

Specialiștii ne dau asigurări ca nu trebuie sa ne facem probleme pentru ca algele nu sunt periculoase iar fenomenele de înflorire algala sunt obișnuite atunci când temperaturile cresc. Nu trebuie lăsate însă în soare pe termen îndelungat pentru ca pe langa aspectul neplăcut, ele emană și un miros înțepător.

”Temperaturile foarte ridicate sunt principalul factor al acestei explozii algale. Trebuie luați în considerare și curenții marini. Nu am avânt vânt din Sud. Ar trebui sa avem putin vânt de sud ca să răcească apele. Este un fenomen natural și normal. Trebuie doar sa luam masuri. Sa poluam mai puțin și sa fim atenți cu tot ce însănătoșire produșii din activitățile umane care ajung sub forma de fertilizanți în apele marii negre.”

dr. Adrian Bilba, cercetător științific

De la începutul sezonului estival și până în prezent aproape 1000 de tone de alge au fost deja colectate de pe întreg litoralul românesc.

S-ar putea să îți placă

Despre DOTTO TV

DOTTO TV este sursa dvs. de știri și analize video concise și imparțiale. La DOTTO TV vom extrage esențialul și vom comprima informația corectă, prompt, rapid și cu sens. Știrile despre cele mai importante evenimente de peste zi vor fi abordate din toate unghiurile și privite din persectiva impactului asupra oamenilor.

@2024 – Toate drepturile rezervate. Site realizat de Sanselo

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Mai mult