Sute de meduze au ajuns pe plajele din sudul litoralului românesc după ce temperaturile acestei toamne (în special cele nocturne) au depășit maximele normale ale perioadei.
Au 20-30 de centimetri în diametru și sunt specifice Mării Mediterane. S-au înmulțit ca urmare a temperaturilor ridicate și cu toate că marea noastră nu este la fel de sărată, de câțiva ani s-a adaptat aici.
‘Nu este prima dată când se-ntâmpla așa ceva. De obicei le vedeam vara. Astea sunt oarecum de curând apărute, venite cred că din Marea Mediterană” spune un localnic din Mangalia.
„E prima dată când trec și eu pe-aici să văd și-am rămas surprins când am văzut ce-i aici ! Sunt multe domnule, față de ce știam noi, până acum” se miră un pescar.
Specia, denumită Rhizostoma pulmo sau, popular, plămân de mare, are 20-30 de centimetri in diametru și este des întâlnită în Marea Mediterană. S-a înmulțit ca urmare a temperaturilor ridicate și cu toate că marea noastră nu este la fel de sărată, de câțiva ani s-a adaptat aici. Meduzele apar mai degrabă toamna, când bate vântul cu putere dinspre nord, iar furtunile le aduc până la mal.
„Nu mai este hrană, încep să moară și sunt aruncate de valuri. Și vedem că nu mai au hrană fiindcă nu mai sunt așa de pigmentate, nu mai au atât de mulți pigmenți rezultați din degradarea algelor pe care le consumă” explică biologulAdrian Bîlbă.
Biologii spun că fenomenul se petrece în general toamna, atunci când vântul bate mult mai tare din nord-est și est, iar temperaturile scad. Astfel de vietăți trăiesc mai degrabă în ape calde iar pe litoralul românesc apăreau deobicei mult mai devreme: sfârșitul lui august – începutul lui septembrie.