duminică, 21 iulie, 2024
Home Breaking news ÎPS Teodosie: Aghiazma mare, interzisă fumătorilor și femeilor la menstruație

ÎPS Teodosie: Aghiazma mare, interzisă fumătorilor și femeilor la menstruație

de Andreea Bălan

Arhiepiscopul Teodosie spune că fumătorii și femeile la menstruație nu pot bea Aghiazma Mare. El a vorbit la postul Radio Dobrogea despre o serie de lucruri care ar fi interzise, în opinia sa. Despre agheasmă a spus că n-o pot bea „femeile care sunt într-o perioadă de necurăţie” şi  nici fumătorii, dar şi despre faptul că „nu s-ar cuveni” relaţiile trupeşti dintre soţi după Bobotează, cât timp se ia agheasma mare.

Reporter: Dacă femeia se află în perioada lunară, poate să participe la slujba de sfințire a apei de Bobotează și să o aducă acasă?

IPS Teodosie: Sigur că poate să participe, dar nu să apropie, nu să guste, dar într-un recipient poate să o aducă acasă. Sigur, femeile care sunt într-o perioadă de necurăție nu pot să bea atunci aghiazmă.

Nu sunt singurele care au interdicție, spune înaltul ierarh tomitan. Despre o persoană care fumează, el spune că aceasta nu poate lua agheasmă „nici mare, nici mică și nici anafură, pentru că e mai rău că un păgân” .

Reporter: Un fumător poate să bea aghiasma cea mare de Bobotează ?

IPS Teodosie: Nu, nici aghiasmă mare, nici aghiasmă mică. Nici anafură, pentru că e mai rău că un păgân.

Mai mult, potrivit lui Teodosie, cât timp se bea agheasmă mare, „nu s-ar cuveni” nici relaţii trupeşti între soţi după Bobotează.

Reporter: În perioada de după botezul Domnului, atunci când se ia aghiasmă mare, sunt îngăduite relațiile trupești dintre soți?

Teodosie: Nu s-ar cuveni.

Enoriașii din Constanța nu sunt de acord cu toate îndrumările bisericii.

Eu sunt ortodoxă, practicantă. Eu iau această aghiasmă indiferent de menstruație, indiferent de situație, ca să-mi sfințesc trupul și sufletul” ne-a spus o doamnă, în față la Catedrală.

„Ați luat agheasmă ? Am luat. Teodosie spune că fumătorii n-au voie să ia. Păi să ia, de ce nu ? Toată lumea ar trebui s-o ia, sigur că da” spune o doamna în vârstă.

„Nu are nicio legătură fumatul cu aghiazma!” adaugă o altă femeie.

Emisiunea de la Radio Dobrogea a avut loc cu două zile înainte de Bobotează. Arhiepiscopul Tomisului a transmis ascultătorilor mai multe orânduieli, tradiții și obiceiuri legate de marea sărbătoare.

 

 

 

S-ar putea să îți placă

Despre DOTTO TV

DOTTO TV este sursa dvs. de știri și analize video concise și imparțiale. La DOTTO TV vom extrage esențialul și vom comprima informația corectă, prompt, rapid și cu sens. Știrile despre cele mai importante evenimente de peste zi vor fi abordate din toate unghiurile și privite din persectiva impactului asupra oamenilor.

@2024 – Toate drepturile rezervate. Site realizat de Sanselo

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Mai mult