Istoria

14 monumente istorice din Constanța sunt ale… nimănui. USR Constanța spune că a solicitat administrației locale inventarierea acestora și introducerea lor în domeniul public. Unul dintre monumente se află chiar în Parcul Catedralei și este îngrijit benevol de călugări.

Celelalte ziduri de cetate, amfiteatre sau locuințe antice, majoritatea concentrate în zona peninsulară își caută însă proprietarul de ani de zile.

Bazilici, amfiteatre, locuințe, cavouri și valuri de piatră sau pământ, toate cu o situație juridică incertă. Problema a fost ridicată de consilierul USR Cătălin Iacob, care propune ca Primăria să se implice activ în preluarea a 14 monumente istorice care nu au proprietar în acte, printre care se numără și Parcul Catedralei Arhiepiscopale.

Deși s-au îngrijit ani de zile de acel loc, reprezentanții Arhiepiscopiei consideră că a venit vremea ca problema să fie lămurită și invită autoritățile locale la dialog. Fără să ofere multe detalii, reprezentanții administrației locale spun că problema se află deja pe agenda de lucru, dar că problema este complexă. O mare parte din terenuri nu au nici măcar cadastru.

Oamenii care locuiesc în zonă spun că întregul parc din fața Arhiepiscopiei este în permanență îngrijit de călugări.

Parcul din fața Catedralei, datează încă din secolul IV Î.Hr. și este împrejmuit de străzile Arhiepiscopiei, Revoluției din 22 Decembrie 1989 și B-dul Regina Elisabeta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Investiții de peste un milion de euro, la UMC

Echipament de calcul avansat și cercetare de un milion de euro la Universitatea Maritimă d…