vineri, 24 mai, 2024
Home Actualitate Istoria nimănui

Istoria nimănui

de Ileana Gheorghiu
Istoria

14 monumente istorice din Constanța sunt ale… nimănui. USR Constanța spune că a solicitat administrației locale inventarierea acestora și introducerea lor în domeniul public. Unul dintre monumente se află chiar în Parcul Catedralei și este îngrijit benevol de călugări.

Celelalte ziduri de cetate, amfiteatre sau locuințe antice, majoritatea concentrate în zona peninsulară își caută însă proprietarul de ani de zile.

Bazilici, amfiteatre, locuințe, cavouri și valuri de piatră sau pământ, toate cu o situație juridică incertă. Problema a fost ridicată de consilierul USR Cătălin Iacob, care propune ca Primăria să se implice activ în preluarea a 14 monumente istorice care nu au proprietar în acte, printre care se numără și Parcul Catedralei Arhiepiscopale.

Deși s-au îngrijit ani de zile de acel loc, reprezentanții Arhiepiscopiei consideră că a venit vremea ca problema să fie lămurită și invită autoritățile locale la dialog. Fără să ofere multe detalii, reprezentanții administrației locale spun că problema se află deja pe agenda de lucru, dar că problema este complexă. O mare parte din terenuri nu au nici măcar cadastru.

Oamenii care locuiesc în zonă spun că întregul parc din fața Arhiepiscopiei este în permanență îngrijit de călugări.

Parcul din fața Catedralei, datează încă din secolul IV Î.Hr. și este împrejmuit de străzile Arhiepiscopiei, Revoluției din 22 Decembrie 1989 și B-dul Regina Elisabeta.

S-ar putea să îți placă

Despre DOTTO TV

DOTTO TV este sursa dvs. de știri și analize video concise și imparțiale. La DOTTO TV vom extrage esențialul și vom comprima informația corectă, prompt, rapid și cu sens. Știrile despre cele mai importante evenimente de peste zi vor fi abordate din toate unghiurile și privite din persectiva impactului asupra oamenilor.

@2024 – Toate drepturile rezervate. Site realizat de Sanselo

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Mai mult