Misiune periculoasă pentru pompierii de la ISU Constanța. Echipa de excelență a Centrului Chimic, Biologic, Radiologic și Nuclear a participat, în Franța, la un exercițiu internațional de neutralizare a unor substanțe chimice – radioactive.
Salvatorii de la malul mării i-au uimit pe colegii pompieri din Europa cu tehnica pe care o folosesc la intervenții, dar și cu ingeniozitatea lor.
Patru pompieri de la malul mării au participat recent la un exercițiu pentru certificare și recunoaștere internațională, care a avut loc în Franța și care a reunit sute de salvatori din Germania, Franța, Italia și România. Pompierii români povestesc că au ajuns la Lyon pe un frig năpraznic. Și-au instalat rapid tabăra și tehnica de intervenție pe un câmp din apropierea orașului, iar imediat după au plecat în misiune. Cea mai spectaculoasă dintre acestea a fost cea de pe Rohne. Apele râului fuseseră poluate cu o substanță periculoasă neidentificată, pe care militarii noștri au fost nevoiți să o descopere și să neutralizeze. Pompierii au folosit în misiunea lor costume speciale, dar și o ambarcațiune unică în Europa.
Odată prelevate probele din apele râului, acestea au fost aduse în laborator. Aici au început testele, misiune prelută și condusă de plutonierul adjunct Marian Vasile. 48 de ore neîntrerupte a petrecut salvatorul nostru și echipa sa în laborator pentru a găsi răspunsul corect. Cu ajutorul aparaturii din dotare, echipa CBRN de la Constanța a descoperit și identificat toate cele 6 produse radiologice cu care fusese poluat râul. Acuratețea informațiilor furnizate de salvatorii noștri i-a lăsat pe toți cu gura căscată.
În timpul misiunii din Franța, pompierii constănțeni alături de alți 38 de salvatori români din toată țara au participat la mai multe exerciții de cercetare, căutare, prelevare și monitorizare a substanțelor radioactive.
Echipa CBRN Constanța este acum singura din țară recunoscută și certificată în Europa pentru a participa la misiuni periculoase pe ape maritime, fluviale, ape curgătoare și lacuri, dar și la misiuni terestre.