sâmbătă, 5 octombrie, 2024
Home Actualitate Izvorul Tămăduirii – praznic închinat Maicii Domnului

Izvorul Tămăduirii – praznic închinat Maicii Domnului

de Redacția Dotto
Acest conținut a fost arhivat. Este posibil să nu mai fie relevant.

Izvorul Tămăduirii, sărbătoare închinată Maicii Domnului, este prăznuită anul acesta pe 10 mai. Nu are dată fixă și este trecută în calendar în vinerea din Săptămâna Luminata, prima după Sfintele Paști. Această sărbătoare ne aduce aminte de una dintre minunile Maicii Domnului, petrecută cu un orb. Înainte de a fi împărat, Leon cel mare a găsit într-o pădure un orb, care i-a cerut apă. La îndemnul Maicii Domnului, Leon i-a dat orbului să bea apă dintr-un izvor, iar orbul s-a vindecat de orbirea sa.

Pentru a mulțumi Maicii Domnului, când a ajuns împărat, Leon cel Mare a ridicat în apropierea izvorului o biserică unde s-au săvârșit apoi multe minuni.  Această Biserică, situată în vechiul cartier Vlaherne, se mai vede și astăzi în Istanbul.

Sărbătoarea Izvorul Tămăduirii s-a generalizat în Biserica Ortodoxă în timpul secolelor V – VI.

În toate bisericile și mănăstirile ortodoxe, de Izvorul Tămăduirii, se sfințesc apele, slujba cunoscută sub denumirea de Agheasma Mică. Termenul „agheasmă” vine de cuvântul grecesc „aghiasmos”, care își are originea în cuvântul „aghios”(sfânt). „Aghiasmos” se poate traduce și ca slujbă de sfințire, dar și ca apă sfințită.

Izvoare tămăduitoare la noi in țară

Maica Domnului a dăruit și poporului roman izvoare tămăduitoare. Un izvor cu apa vindecătoare se afla la Mănăstirea Dervent, județul Constanța. Tradiția spune ca acest izvor a țâșnit din locul in care Apostolul Andrei a împuns piatra cu toiagul.

Unul din acestea se afla la Mănăstirea Ghighiu din județul Prahova, la mai puțin de 5 km de municipiul Ploiești. Potrivit Tradiției, episcopul sirian care a adus icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului în aceasta mănăstire (1958), a cerut iertare Fecioarei pentru ca a luat icoana din locul în care se află, iar a doua zi, în locul în care s-a rugat, a apărut un izvor tămăduitor.

Alt loc binecuvântat cu apă tămăduitoare este izvorul de la Mănăstirea Horăicioara din județul Neamț. Acest izvor a fost descoperit acum un secol, datorită rugăciunilor monahilor către Maica Domnului de a le dărui un izvor mai aproape de mănăstire. El izvorăște de sub muntele Feriga și se află la 50 m de biserică mănăstirii.

Nu trebuie uitate izvorul de la Mănăstirea Cetățuia Negru Vodă, din județul Argeș si cel de la Biserica Greacă din Brăila, descoperit în anul 1863, în vremea efectuării unor lucrări de construcție la sfântul lăcaș.

Sursă: creștinortodox.ro

S-ar putea să îți placă

Despre DOTTO TV

DOTTO TV este sursa dvs. de știri și analize video concise și imparțiale. La DOTTO TV vom extrage esențialul și vom comprima informația corectă, prompt, rapid și cu sens. Știrile despre cele mai importante evenimente de peste zi vor fi abordate din toate unghiurile și privite din persectiva impactului asupra oamenilor.

@2024 – Toate drepturile rezervate. Site realizat de Sanselo

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Mai mult