În perioada 19 mai – 01 iunie, jandarmii Grupării Mobile „Tomis” Constanța au desfășurat peste 420 de misiuni specifice domeniului de activitate, fiind mobilizate efective care totalizează peste 1.100 de jandarmi de-a lungul întregii perioade. Aceștia au executat misiuni de asigurare a ordinii publice la evenimente cu public numeros, misiuni de menținere a ordinii și siguranței publice, precum și acțiuni punctuale – inclusiv în cooperare cu alte instituții. Prioritatea a fost siguranța cetățenilor și intervenția promptă pentru soluționarea problemelor semnalate.
Jandarmii au desfășurat peste 230 de misiuni de menținere a ordinii publice, atât independent, cât și în sistem integrat, alături de partenerii instituționali din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Astfel, aproximativ 270 de jandarmi au acționat independent în peste 80 de misiuni desfășurate pe raza municipiului Constanța, cu scopul prevenirii și combaterii faptelor antisociale, dar și în zona instituțiilor de învățământ, pentru asigurarea unui climat de siguranță în rândul elevilor și cadrelor didactice. În sistem integrat, au fost desfășurate peste 150 de acțiuni în cooperare cu Inspectoratul de Poliție Județean Constanța.
Jandarmii Grupării Mobile au executate peste 130 de acțiuni în cooperare cu alte instituții din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, precum: Inspectoratul de Poliție Județean Constanța, Inspectoratul de Poliție Județean și Inspectoratul de Jandarmi Județean Ialomița, Garda de Coastă și Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Constanța.
Efectivele Grupării de Jandarmi Mobile Constanța au asigurat, de asemenea, măsurile de ordine publică pe durata evenimentului muzical „Valuri de Distracție”, desfășurat în Piațeta Cazino, la care a participat un număr mare de persoane.
Pe parcursul misiunilor desfășurate, jandarmii au constatat 9 fapte de natură penală, având 10 autori, care au încălcat legea privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri, legislația privind mărcile și indicațiile geografice, precum și portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase.
În cooperare cu instituțiile partenere, au fost constatate alte 7 fapte de natură penală, cu 10 făptuitori vizând traficul și consumul ilicit de droguri, conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe, precum și furtul.
Jandarmii au aplicat 154 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 20.500 de lei, pentru sancţionarea faptelor de încălcarea unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, precum și pentru prevenirea efectelor consumului de produse din tutun.
De asemenea, în cadrul acțiunilor desfășurate, jandarmii au efectuat verificări asupra a peste 900 de persoane, utilizând aplicația e-DAC, care permite verificarea în timp real a identității și a valabilității documentelor prezentate, facilitând depistarea persoanelor urmărite, cu documente false sau suspecte, precum și prevenirea săvârșirii de fapte antisociale.