sâmbătă, 25 mai, 2024
Home Actualitate „Jocuri în curtea din spate” și „Doi tineri din Verona” în acest weekend, la Teatrul de Stat Constanța

„Jocuri în curtea din spate” și „Doi tineri din Verona” în acest weekend, la Teatrul de Stat Constanța

de Redacția Dotto

Teatrul de Stat Constanța a programat sâmbătă, 19 noiembrie, două reprezentații ale unui spectacol premiat la Gala Premiilor UNITER în anul 2020, „JOCURI ÎN CURTEA DIN SPATE”, de Edna Mazya, traducerea Ada-Maria Ichim, în regia Dianei Mititelu. Regizoarea TSC a câștigat Premiul pentru DEBUT pentru regia acestui spectacol.

Cele două reprezentații sunt programate la Sala Studio a Teatrului de Stat Constanța, din strada Ion Lahovari nr. 2A, de la ora 17:00 și de la ora 20:00, rolul principal fiind jucat, alternativ, de Cristiana Luca și de Ecaterina Lupu, acompaniate de actorii Andrei Bibire, Cătălin Bucur, Theodor Șoptelea, Ștefan Mihai.

Piesa s-a bucurat de un succes enorm atât în Israel, cât și în alte țări în care a fost montată, mai ales pentru că transpune o poveste adevărată, a procesului agresorilor în cazul unui viol asupra unei adolescente de 14 ani, întâmplat într-o comunitate rurală din nordul țării. Cazul i-a șocat pe israelieni, iar achitarea inițială a făptașilor a declanșat proteste masive în toată țara. Publicitatea din jurul procesului a determinat mai multe femei să capete curaj și să raporteze diverse forme de agresiune ținute sub tăcere.

Edna Mazya nu doar că reface procesul unui eveniment extrem de violent din viața unor tineri, dar analizează și mecanismele psihologice care au permis producerea lui. „Jocuri în curtea din spate” este un spectacol despre cruzime, o radiografie a psihicului adolescentin, o poveste despre patru băieți și o fată care trăiesc ultima lor zi de libertate, de copilărie, de nevinovăție. Ultima zi fără consecințe!

Spectacolul realizat de Diana Mititelu la Constanța se așază în spectatori cu răbdare și profund. Intens prin problematica expusă, el capătă o încărcătură simbolică prin opțiunea regizorală și scenografică. (…)

Un spectacol de văzut și de gândit la rece, despre relativitatea faptelor noastre și despre lucrurile pe care ar trebui să le vorbim cu adolescenții. Despre cum sexul a fost întotdeauna o formă de putere… uneori necontrolată”.

Elena Coman: „(Ne)vinovat! Jocurile continuă în curtea din spate”

Decorul și costumele au fost concepute de Răzvan Bordoș, iarlighting design-ul, de Cristian Niculescu.

Tot în weekend-ul care urmează, Teatrul de Stat Constanța a programat o reprezentație a spectacolului „DOI TINERI DIN VERONA”, de William Shakespeare, în regia lui Alexandru Mâzgăreanu. Spectacolul a fost selecționat de mai multe festivaluri de renume, dintre care menționăm Festivalul Național de Teatru 2021 și Festivalul Internațional de Teatru Sibiu 2022.

Reprezentația este programată duminică, 20 noiembrie, de la ora 19:00, la Sala Studio a Teatrului de Stat Constanța, din strada Ion Lahovari nr. 2A.

Valentin pleacă din Verona la Milano pentru a-și desăvârși educația „într-o altă cultură”, iar prietenul lui cel mai bun, Proteus, rămâne acasă, căci o iubește pasional pe Iulia. Valentin, care, la început, nu îl înțelege pe Proteus și nu crede în puterea iubirii, se îndrăgostește nebunește de Silvia, fiica ducelui din Milano. Prietenul său, trimis și el la curtea ducelui, o uită într-o clipă pe iubita lui atunci când o întâlnește pe iubita lui Valentin. „O altă cultură” devine, în viziunea regizorală cu totul aparte a lui Alexandru Mâzgăreanu, cultura Extremului Orient, păstrând, totodată, intact spiritul poveștii shakespeariene.

Doi tineri din Verona” e întâi de toate spectacol despre onoare. Și sunt extraordinare delicatețea cu care Alexandru Mâzgăreanu găsește rezolvări regizorale (scena orbirii, unde o panglică neagră, subțire, acoperă ochii îndrăgostitului căruia nu-i mai este permis să-și vadă iubita, sau scena de final, a iertării), fluiditatea trecerilor de la o scenă la alta, fără să se vadă cusăturile, contaminarea fină dintre tensiune și umor, dintre dragoste și vină, ducând astfel povestea lui Shakespeare la un nivel cu totul original (…). Fiecare element din spectacol, începând de la decorul atât de bogat și expresiv în simplitatea lui de bun gust, de la costumele atent gândite și realizate și până la interpretarea actorilor, face din acest spectacol o experiență vizuală, dar și emoțională.”

Irina Cerchia – „Doi tineri din Verona și o iubire extrem orientală”

În distribuție: Andrei Bibire, Florin Aioane, Liviu Manolache, Andrei Cantaragiu, Cătălina Mihai, Lucian Iftime, Maria Lupu, Ecaterina Lupu, Cristiana Luca, Mihaela Velicu, Grațian Prisăcariu, Theodor Șoptelea, Ștefan Mihai, Cătălin Bucur, Alina Manțu, Arina Cojocaru, Tiberiu Roșu.

Decorul a fost realizat de Andreea Săndulescu, costumele de Alexandra Mâzgăreanu, iar muzica originală de Alexandru Suciu.

Biletele pot fi cumpărate online, pe platforma Mystage.ro sau de la agenția de bilete a TSC din bulevardul Tomis nr. 97.

S-ar putea să îți placă

Despre DOTTO TV

DOTTO TV este sursa dvs. de știri și analize video concise și imparțiale. La DOTTO TV vom extrage esențialul și vom comprima informația corectă, prompt, rapid și cu sens. Știrile despre cele mai importante evenimente de peste zi vor fi abordate din toate unghiurile și privite din persectiva impactului asupra oamenilor.

@2024 – Toate drepturile rezervate. Site realizat de Sanselo

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Mai mult