John McAfee, creatorul software-ului antivirus McAfee, a fost găsit mort în celula sa din închisoarea de lângă Barcelona, într-un aparent act de suicid.
Promotorul excentric al criptomonedelor și oponentul fiscal, a cărui istorie a problemelor legale s-a întins din Tennessee până în America Centrală până în Caraibe, a fost descoperit mort la penitenciarul Brians 2 din nord-estul Spaniei. Personalul închisorii a încercat să-l resusciteze, dar echipa medicală i-a certificat în cele din urmă decesul.
„A sosit o delegație judiciară pentru a investiga cauzele morții”, a transmis reprezentantul închisorii, adăugând că „totul indică moartea prin sinucidere”.
Numele McAfee nu a fost pronunțat, dar a spus că mortul era un cetățean american de 75 de ani care aștepta extrădarea în țara sa. Un oficial al guvernului catalan familiarizat cu cazul, a confirmat pentru Associated Press că este vorba de McAfee.
Curtea Națională a Spaniei s-a pronunțat luni în favoarea extrădării lui McAfee, în vârstă de 75 de ani, care susținuse într-o ședință la începutul acestei luni că acuzațiile care i-au fost aduse de procurori din Tennessee erau motivate politic și că el își va petrece restul vieții în închisoare dacă va fi înapoiat la SUA.
Decizia instanței a fost făcută publică miercuri și a fost deschisă pentru apel, orice ordin final de extrădare trebuind, de asemenea, să obțină aprobarea din partea Cabinetului spaniol.
John a fost arestat în octombrie anul trecut pe aeroportul din Barcelona și se afla în închisoare de atunci în așteptarea rezultatului procedurilor de extrădare. Arestarea a urmat acuzațiilor în aceeași lună în Tennessee pentru eludarea impozitelor după ce nu a raportat veniturile din promovarea criptomonedelor în timp ce făcea misiuni de comunicare și vindea drepturile la povestea vieții sale pentru un documentar. Acuzațiile penale au condus la o pedeapsă cu închisoarea de până la 30 de ani.
Nishay Sanan, avocatul din Chicago care îl apără pentru aceste cazuri, a spus prin telefon că McAfee „va fi întotdeauna amintit ca un luptător”.
„A încercat să iubească această țară, dar guvernul SUA i-a făcut existența imposibilă”, a spus Sanan. „Au încercat să-l șteargă, dar nu au reușit.”
Avocatul a declarat că autoritățile spaniole nu au dat echipei sale juridice o cauză a morții și vrea să știe dacă au existat camere video în celula lui McAfee sau în închisoare.
Procuratura SUA din Memphis a refuzat să comenteze.
Procurorii din Tennessee susțineau că John datora guvernului SUA 4.214.105 dolari în impozite înainte de amenzi sau dobânzi pentru venituri nedeclarate în cei cinci ani fiscali din 2014 până în 2018, potrivit unui document al instanței spaniole la care au avut acces jurnaliștii de AP. Dar, în decizia din această săptămână, judecătorul Curții Naționale a fost de acord să-l extrădeze doar pentru a face față acuzațiilor din 2016 până în 2018.
Născut în Anglia Gloucestershire în 1945 sub numele de John David McAfee, a fondat McAfee Associates în 1987 și a dus o viață excentrică după ce și-a vândut pachetul de acțiuni în compania de software antivirus numită după el la începutul anilor ’90.
McAfee a participat la dezbaterile prezidențiale ale Partidului Libertarian în 2016. S-a implicat în yoga și a produs medicamente pe bază de plante.
În 2012 a fost căutat pentru interogare în legătură cu moartea lui Gregory Viant Faull, care a fost împușcat la începutul lunii noiembrie 2012 pe insula Belize.
McAfee a declarat atunci celor de la AP că a fost persecutat de guvernul belizean. Poliția locală a negat acest lucru, spunând că investighează pur și simplu o crimă despre care McAfee ar fi putut avea informații. Prim-ministrul de atunci, Dean Barrow, și-a exprimat îndoielile cu privire la starea mentală a lui McAfee, spunând: „Nu vreau să fiu necinstit cu domnul, dar cred că este extrem de paranoic”.
În 2019, un tribunal din Florida i-a ordonat lui McAfee să plătească 25 de milioane de dolari.
În luna iulie a aceluiași an, el a fost eliberat din detenție în Republica Dominicană după ce el și alți cinci au fost bănuiți că navigau pe un iaht care transporta arme de calibru greu, muniție și echipament în stil militar.
McAfee a declarat pentru Wired Magazine în 2012 că tatăl său, un alcoolist și „un om foarte nefericit”, s-a împușcat când McAfee avea 15 ani. „În fiecare zi mă trezesc cu el”, a spus el pentru Wired.
A trăit o vreme în Lexington, Tennessee, un oraș rural de aproximativ 7.800, la aproximativ 160 de kilometri est de Memphis. Într-un interviu din 2015 cu WBBJ-TV, McAfee a spus că se simte confortabil doar atunci când este înarmat. Postul TV a raportat că a ales să fie intervievat cu o armă încărcată în fiecare mână.
„Foarte puțin îmi dă sentimentul că sunt în siguranță și mai sigur decât să fiu înarmat în dormitorul meu cu ușa încuiată”, a spus McAfee postului.
Într-unul dintre ultimele sale interviuri în presă, cu ziarul britanic The Independent în noiembrie anul trecut, McAfee a spus că experiența sa din închisoare în Spania a fost o „aventură fascinantă” și a planificat să nu se mai întoarcă niciodată în SUA.
„Sunt constant amuzat și uneori mișcat”, a spus el. „Graffitiul singur ar putea umple un thriller de o mie de pagini.”
El a mai spus pentru The Independent că prizonierii și gardienii l-au recunoscut și unii i-au cerut autograful.
McAfee a spus că punctul său principal de contact în afara închisorii este soția sa, Janice McAfee. Ultima postare din contul său de Twitter a fost un retweet al unui mesaj de Ziua Tatălui de la ea.
„Aceste opt luni pe care John le-a petrecut în închisoare în Spania au fost deosebit de dure pentru sănătatea sa generală, atât din punct de vedere psihic, cât și din punct de vedere financiar, dar nu este descurajat să continue să spună adevărul către putere”, a spus aceasta.
Producătorul de cipuri californian Intel, care a cumpărat compania McAfee în 2011 cu 7,68 miliarde de dolari, a încercat pentru o vreme să disocieze marca de controversatul său fondator prin împărțirea acesteia. Dar rebrandingul a fost de scurtă durată, iar Intel în 2016 a transformat unitatea de securitate cibernetică într-o nouă companie numită McAfee.
Jaime Le, purtător de cuvânt al companiei McAfee, a declarat într-o declarație: „Deși John McAfee a fondat compania, el nu a mai fost asociat cu compania noastră în niciun fel de peste 25 de ani. Acestea fiind spuse, gândurile noastre se îndreaptă către familia lui și cei apropiați. ” .
Un purtător de cuvânt al Ambasadei SUA la Madrid a declarat că este la curent cu rapoartele despre moartea lui McAfee, dar nu va comenta din motive de confidențialitate.