Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au descoperit în Portul Constanța, în patru containere, bunuri susceptibile a fi contrafăcute, inscripţionate cu numele unor mărci cunoscute, în valoare totală de aproximativ două milioane lei.
Conatinerele au ajuns în Portul Constanţa din China şi emiratele Arabe Unite şi conţineau peste 15.800 bucăţi diverse jucării, peste 4.800 unelte de mână şi măşti de sudură, dar şi parfumuri. Mărfurile erau destinate unor societăţi comerciale de pe teritoriul României şi Ucraina.
„În data de 17.11.2023, o echipă comună formată din polițiști de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă şi inspectori vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud au efectuat controlul fizic asupra a trei containere încărcate cu bunuri, sosite din China. În urma verificărilor amănunțite s-a constatat că în interiorul acestora se aflau mai multe bunuri susceptibile a fi contrafăcute, printre care aproximativ 13.800 jucării din plastic destinate unei societăți comerciale de pe raza județului Iași, 4.801 bucăţi unelte de mână şi măşti de sudură destinate unei firme din Ploieşti, şi 2.028 bucăţi maşini de jucărie destinate unei societăţi comerciale de pe Ucrainei”, transmit polițiștii de frontieră.
Toate bunurile, cu o valoare de aproximativ 1.691.000 lei dacă ar fi fost comercializate ca produse de marcă, au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor.
„În data de 20.11.2023, o echipă comună formată din polițiști de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă şi inspectori vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud a efectuat controlul fizic asupra unui container încărcat cu bunuri, sosit din Emiratele Arabe Unite. În urma verificărilor s-a constatat că în interiorul containerului se aflau aproximativ 519 parfumuri, susceptibile a aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală ale unor mărci cunoscute, având ca destinatar o societate comercială din București”, mai transmit oamenii legii.
Bunurile, cu o valoare de aproximativ 200.000 lei dacă ar fi fost comercializate ca produse de marcă, au fost confiscate pentru continuarea cercetărilor.
În toate cazurile, polițiștii de frontieră efectuează cercetări pentru punere în circulaţie a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare şi care prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate, la finalizare urmând a fi luate masurile legale.